„Naše nemocnice jsou v pohotovosti. Hejtmana Jana Grolicha jsem informoval, že Vysočina je připravena okamžitě vyrazit s další pomocí. Držte se!,“ napsal na svém twitterovém účtu hejtman kraje Vítězslav Schrek.

Pomoc nabídli také hasiči, konkrétně před půlnocí byl vyslán jeden odřad. „Druhý odřad bude vyjíždět v sedm hodin ráno s kontejnery pro zajištění zřícených budov, přívěsové elektrocentrály, technika s bouracími kladivy, rozbrušovací pily a tankovací přívěsy s pohonnými hmotami," sdělil krátce po třetí hodině ráno Jiří Němec, ředitel krajských hasičů.

O volný průjezd v důsledku mimořádné události prosí řidiče všechny složky integrovaného záchranné systému. „Břeclavsko a Hodonínsko zasáhlo tornádo a silné bouřky s kroupami. Oblast je zcela neprůjezdná. V místě probíhají záchranné, likvidační a odklízecí práce. Do oblasti se přesouvají složky IZS s technikou,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Při dopravně bezpečnostní akci zastavili policisté na Vysočině za účelem silniční kontroly třiasedmdesát vozidel, u kterých zjistili jednatřicet přestupků.
Kontrola dřevařů na Vysočině: každý třetí náklaďák byl přetížený

„Prosíme řidiče, aby se dané oblasti zcela vyhnuli, to platí zejména pro řidiče kamionů, neboť jsou všechny objízdné trasy zcela neprůjezdné. Prosíme řidiče kamionů čerpající volno, aby nejlépe setrvali na odpočívkách po dobu přesunu techniky,“ dodala.

Na posílení služby v obcích Jihomoravského kraje zasažených tornádem byly podle Čírtkové vyslány tři hlídky dopravní policie. „Doplnilo je družstvo speciální pořádkové jednotky v počtu 10+1 a teď by tam měli být vysláni ještě krizoví interventi,“ informovala Čírtková.

Pomáhat se rozhodli i obyvatelé Vysočiny. „Pro obce na Hodonínsku pořádáme sbírku potřebných věcí, podle krizového štábu je potřeba úplně všechno. Voda, potraviny, lůžkoviny, deky, hygienické potřeby. Pokud můžete cokoliv poskytnout, prosím o info do zpráv nebo komentáře,“ napsala ve facebookové skupině Markéta Trenčanská.A lidé už se postupně zapojují a nabízí deky, polštáře, matraci, postele a další potřebné věci.