VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.Foto: Deník / Nedělková Jana

„Chodím sem už pravidelně. Sama s oblibou peču, teď hlavně v poslední hodně populární muffiny, cupcaky nebo makronky. Takže se tady ráda inspiruji. A samozřejmě i tiše závidím, protože to, co tady vystavují, já sama v kuchyni rozhodně nezvládnu,“ nechala se slyšet Kamila Horká z Velkého Meziříčí.

Právě nejrůznější cukrářské výtvory lákaly návštěvníky asi nejvíce – k vidění byly mimo jiné klasické velké dorty k nejrůznějším příležitostem, pestrobarevné cukroví, zákusky, zmiňované makronky i cupcaky. Gastronomická výstava nabídla i ukázku slavnostních tabulí, na nichž dominovaly hlavně studené mísy - například s masem, uzeninami, zeleninou či mořskými plody. „Je to pastva pro oči, ještěže jsem už jedl,“ prohlásil se smíchem Miroslav Homolka z Velké Bíteše.

Občerstvit se návštěvníci mohli v kavárně nebo restauraci, kde okusili menu v režii žáků pořadatelské školy. Zdravou variantu pokrmů nabídla zájemcům velkomeziříčská kavárna a bistro Termoska, jež měla na akci také svůj stánek. „Specializujeme se na vegetariánskou, veganskou a bezlepkovou stravu. Tady na Gastrodni nabízíme například raw kuličky, ty se tvoří za studena z datlí, dále se tam přidávají třeba arašídy, mrkev, kokos nebo mák,“ popsala Monika Machátová, jedna z provozovatelek Termosky.

V nabídce byly rovněž bezlepkové slané koláče, takzvané quiche, hummusy, tedy pomazánky z rozmixované cizrny a dalších přísad, nebo bezlepkové dezerty. „Pokud se někdo rozhodne, že se bude stravovat vegetariánsky nebo vegansky, měl by si uvědomit, že nejde o žádnou dietu, ale o životní styl. Spoustu potravin, které lidé běžně jí a znají je, veganské či vegetariánské jsou. Jen si to lidé neuvědomují,“ vysvětlila Monika Machátová. Kavárna a bistro Termoska je na velkomeziříčském náměstí v provozu zhruba čtyři měsíce a na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemůže.

Na středečním Gastrodni mohli příchozí využít i bohatý doprovodný program. Obdivovat bylo možné kromě jiného i podzimní výstavu, zhlédnout ukázku vaření, cukrářskou soutěž nebo se zúčastnit degustace vína. Zájemci o studium zase mohli využít možnosti prohlédnout si školu a informovat se na vše potřebné.

Autor: Jana Nedělková

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zpěvačka Lenka Dusilová.

Do města rekordů se sólovým vystoupením zavítá Lenka Dusilová

I sociální demokraté sledovali výsledky voleb společně.
18

Hodnocení voleb: Zklamání i naděje politiků

S výsledkem jsme rozhodně spokojeni, libuje si lídr Pirátů

Vysočina – Jako lídr kandidátky na Vysočině má Jan Pošvář významný podíl na tom, že do nové Poslanecké sněmovny vstoupí poslanci za Českou pirátskou stranu. Stranický zisk ho nikterak nepřekvapil.

Zelení: Smetla nás vlna populismu a extremismu

Vysočina – Za výprask tradičním stranám označila volby Hana Veronika Konvalinková, která byla jedničkou kandidátky Strany zelených na Vysočině.

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Vysočina - Strana TOP 09 se do poslanecké sněmovny dostala takříkajíc s odřenýma ušima.

AKTUALIZOVÁNO

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Vysočina - Volby do Poslanecké sněmovny ČR skončily. Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení