Akce tohoto typu v památce ve správě Technického muzea Brno nejsou výjimečné. „Podobné události chystáme ve Šlakhamru každý rok. Vybíráme si pro ně různá témata,“ vysvětlil správce Šlakhamru Aleš Wasserbauer. „Nyní jsme se rozhodli pro detektivní námět,“ dodal Wasserbauer.

Organizátoři tak lákají dětské návštěvníky především na možnost zahrát si na skutečné kriminalisty pátrající po nebezpečném prchajícím zločinci. Na účastníky budou na místě opět čekat stanoviště s úkoly, které budou muset úspěšně splnit. Událost tím získá také vzdělávací charakter, protože se děti dozvědí něco o práci opravdové policie.

Ilustrační snímek.
Rybám v horku chybí kyslík, musí se i předčasně lovit

Při plnění úkolů se tak seznámí například i s tím, jak se snímají otisky prstů či jak se vytváří portrét hledaného pachatele nebo podezřelého. Dozví se také, jak se hledají a sbírají stopy na místě činu. Připomenou si při tom i slavné postavy známé z knih a televizní obrazovky, jako jsou například Sherlock Holmes, Colombo, Hercule Poirot nebo slečna Marplová. Účastníci akce budou muset pro dosažení úspěchu využít vlastní důvtip, postřeh a znalosti, ale zároveň se dobře pobaví.

Ani tentokrát ve Šlakhamru nebude chybět um kovářů, kteří návštěvníkům předvedou práci na ručních kovadlinách i vodou poháněném hamru.

Jakub Dostál