Zrušil totiž rozhodnutí Okresního soudu v Jihlavě, který Pospíchalovou loni poslal na dva a půl roku do vězení. Defraudantka, která připravila záchranářské odbory o zhruba jeden milion korun a pak dál podváděla,do vězení nakonec nemusí. Jolana Pospíchalová nakonec vyvázla se dvěma pěti-letými podmínkami. Rozhodnutí nadřízených sou-dů je pravomocné.

Poprvé musela Pospíchalová před soud kvůli zpronevěřeným penězům ze záchranářských odborů. Od dubna 2006 do května 2012 provedla celkem 192 výběrů peněz z bankomatů v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Ledči nad Sázavou, Brně, Stříteži a Luži. V osmi případech platila kartou v obchodech a ve třech případech vybrala z banky 125 tisíc korun.

Pospíchalová se snažila machinace s penězi různými způsoby zakrýt. Sama účetnictví nevedla a tvrdila, že ho má na starosti účetní. Když chtěli odboráři vědět, kdo tou účetní je, řekla jim, že ta osoba zemřela.

Jolana Pospíchalová byla Okresním soudem v Jihlavě odsouzena v květnu 2013. Tehdy odešla s trestem na dva a půl roku, podmíněně odloženým na zkušební dobu čtyř let do května 2017. Kromě toho měla zpronevěřené peníze vrátit do dvou let. Peníze splatila na poslední chvíli a navíc pod hrozbou exekuce.

Jenže Pospíchalová porušila podmínku už v roce 2015. V dubnu a květnu si na cizí doklady vzala dvě půjčky v celkové výši 338 ti-síc korun a peníze použila pro svou potřebu. V květnu pak ještě zfalšovala výpis z rejstříku trestů, z něhož vymazala záznam o svém odsouzení, a takto ho poskytla ve firmě, kde se ucházela o práci. V roce 2010 se navíc pokusila o pojistný podvod.

NEDOMYSLELA NÁSLEDKY

Pospíchalová se k podvodům přiznala. Vysvětlila to tím, že v roce 2009 měla dopravní nehodu, po které skončila v invalidním důchodu. Tím, že byla v pracovní neschopnosti, se jí snížily příjmy, začaly různé problémy. Údajně nedomyslela, jaké to může mít následky. U soudu řekla, že je jí to líto a bude se snažit dluhy zaplatit. Výpis z rej-stříku trestů zfalšovala, protože byla ráda, že má práci, a měla strach, že kvůli tomu přijde o příjem.

Za to byla loni v březnu Okresním soudem v Jihlavě odsouzena ke třem letům s maximální podmínkou na pět let. Pospíchalová se teh-dy vzdala práva na odvolání a rozsudek nabyl právní moc tentýž den.

Právě toto odsouzení bylo pro jihlavský soud důvodem, aby znovu zasedl a rozhodl, že Pospíchalová v době podmíněného odsouzení za zpronevěru peněz z odborového účtu nevedla řádný život, a poslal ji na dva a půl roku do vězení.

Jenže žena si proti usnesení podala stížnost, kterou řešil Krajský soud v Brně. Podle informací Deníku šlo dokonce o neveřejné zasedání, takže Pospíchalová ani k soudu nemusela. Odvolací soud se vyjádřil v tom smyslu, že proměnění podmínky na nepodmíněný trest by bylo příliš přísné a rozhodl, že Pospíchalové prodlouží čtyřletou podmínku o jeden rok.

Krajský soud přihlédl především k jejímu zdravotnímu stavu a osobním poměrům. Podle soudu také dodržovala podmínky nařízeného dohledu.