„Na letošní Vánoce jsem se začala připravovat už o letních prázdninách. Bezlepkové cukroví prodáváme od listopadu. Péct budu až do večera 23. prosince,“ řekla technoložka jihlavské pekárny a obchodu Dobrotky od Lodky Miluše Lodinová.

Nejen bezlepkové cukroví, ale i vánočky a bezlepkové veky peče Miluše Lodinová v zadní části obchodu, který se nachází v obchodním centru jihlavského sídliště Březinky. „Jsme tu již čtvrté Vánoce. Začínali jsme před osmi roky ve Žďáře nad Sázavou. Cukroví peču většinou sama, jen občas mi pomáhají dvě brigádnice,“ prozradila Lodinová.

Lidem peče cukroví na objednávku. „Nevíce je zájem o vosí hnízda, voříškové a išlské dortíčky a linecké cukroví. Už mám pryč přes tři metráky drobného cukroví,“ dodala Lodinová. Pro sladkosti k ní chodí nejen Jihlavané a lidé z Vysočiny, ale i z Prahy, Brna a Ostravy. Od ledna po krátké pauze Miluše Lodinová začne s přípravou na Velikonoce.

Více než sedmdesát kilo vánočního cukroví si do svých domovů odnesli lidé od Lucie Škodové, která peče cukroví a dorty v Bítovčicích.

Symbol Vánoc. O rozvoz Betlémského světla se každoročně starají skauti za pomoci dobrovolníků. Stejně tomu bylo i na jihlavském vlakovém nádraží. Tam skauti se světlem dorazili po deváté hodině ráno vlakem mířícím z Brna do Plzně.
OBRAZEM: Na Štědrý den budou skauti rozdávat Betlémské světlo

„Zájemcům peču mix devatenácti druhů cukroví. Snažím se, aby každý byl jiný. Recepty mám po prababičce a babičce,“ uvedla Lucie Škodová. Cukroví začala péct teprve až na Mikuláše. Objednávky rozdala v polovině tohoto týdne. „Zákaznice jsou většinou maminky, které nemají na pečení čas anebo to neumí,“ doplnila Škodová.

Ona však na mateřské dovolené před třemi roky s pečením začala. „Pekla jsem nejprve dorty pro své syny. Poté i pro rodinu a kamarádky,“ zavzpomínala Škodová. Letošním hitem mezi nevěstami byly nahé dorty.

Na dětské oddělení přišli během prosince fotbalisté a studenti telčského gymnázia.
Na Štědrý den budou pacienti mít k večeři rybu