„Evropská energetika prochází obdobím změn a nejistot a ČEZ chce být připraven na všechny varianty budoucího vývoje,“ oznámil mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ je podle něj připraven dodat odborníkům veškeré informace, které budou pro vyhodnocení vlivu plánované výstavby až dvou nových bloků v Dukovanech potřebovat.

Účelem posouzení vlivů na životní prostředí (takzvaného procesu EIA) je zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané dopady případné výstavby a provozu na životní prostředí a veřejné zdraví ve všech souvislostech. Proces probíhá v zákonem definovaných případech, a to vždy dříve, než jsou získána všechna další povolení a než investor začne s vlastní stavbou. Proces EIA řídí Ministerstvo životního prostředí.

Prameniště v Heralticích. Vzadu za pyramidou je úpravna, kde se voda filtruje přes drcený vápenec.
Vodaři začnou recyklovat prací vodu a posílí prameniště o nové vrty

„Jadernou energii stále pokládáme v podmínkách České republiky za jedno z nejlepších možných řešení z hlediska ekonomiky i ekologie a EIA je jedním z předpokladů pro následná rozhodnutí o výstavbě samotné. Fakticky tím naplňujeme úkoly z Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který schválila vláda ČR,“ odůvodnil předání dokumentace EIA ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva Bohdan Zronek.

Rozhodnout o výstavbě nových bloků a zejména o financování výstavby bude muset nová vláda. Aby mohly být nové dukovanské bloky spuštěny do roku 2035, kdy podle předpokladů budou muset být čtyři současné bloky odstaveny, mělo by rozhodnutí padnout nejpozději na jaře příštího roku.

Starosta Čestmír Linhart předal do rukou Fabiena Benuzzi pamětní plaketu městyse Stařeč.
Rodina italských vysídlenců se navždy zapsala do historie Starče