Autorem extrémního nonstop ultramaratonu je známý extrémní biker Jan Kopka. Účastníci mohou jet na kole, koloběžce nebo jít pěšky. Trať začíná v Nové Sedlici na východním Slovensku a pokračuje napříč republikou na západ Čech, končí ve Skalné. Startuje se na začátku července.

Do závodu, ve kterém nejde o ceny, jde Boudný s vlastní motivací. Za každý ujetý kilometr chce darovat deset korun Nemocnici Jihlava. „Žiju v regionu, v nemocnici jsem se několikrát léčil já i mé děti a před třemi lety mi tam zachránili život,“ popsal Boudný důvod, proč si pro svůj dar vybral právě jihlavskou nemocnici.

Ilustrační foto.
Řidič narazil do mostku a několikrát se přetočil

K jeho iniciativě se mohou připojit také ostatní lidé a zvýšit tak částku, která do Jihlavy poputuje. Boudný upozornil, aby ho případní dárci předem kontaktovali.

Na závod se připravuje hlavně jízdou na kole a během. „Snažím se trénovat průběžně tak, jak mi to čas dovolí. Zatím to ale není tak dlouho, jak bych si představoval,“ nastínil svůj režim Boudný. K nápadu zúčastnit se ultramaratonu ho přivedla jeho vášeň pro běh a cyklistiku. „Vyhledávám nové výzvy, postupně navyšuji počet zdolaných kilometrů. Nejdříve to byl půlmaraton, pak maraton,“ přiblížil své zkušenosti s běhy na dlouhou vzdálenost Boudný.

V loňském roce na závodě nebyl úspěšný, letos ho ale chce pokořit celý. „Úplně se na to připravit nedá, hlavně mentálně ne, ale mám výhodu v tom, že vím, do čeho jdu,“ zmínil Boudný. Dodal, že díky minulému roku ví, co znamená devět stovek kilometrů v trati. „Není to jen rovná cesta, často je třeba překonat úseky, které pro kolo nejsou úplně vhodné,“ doplnil.

V lichém roce závodníci startují z nejvýchodnějšího vhodného místa na Slovensku a cíl je čeká v nejzápadnějším příhodném místě Česka. V sudých letech se trasa obrací. Závod je určen pro všechny cyklisty, běžce, chodce a koloběžkáře, kteří se na trati budou pohybovat vlastní silou. Jedním z pravidel je zákaz odhazování odpadků po trase, účastníci musí z přírody vše odvést a uvést do původního stavu. Měli by také pomoct všem ostatním závodníkům, kteří se ocitli v nouzi.