Američtí vojáci přijedou do Česka přes hraniční přechod v Rozvadově. Odtud budou pokračovat po dálnici D5 na Pražský okruh a dál po dálnici D1 na silnici I/38 do Rančířova. Tam přenocují ve stanovém městečku. Další den budou pokračovat po dálnici D1 do Brna a po dálnici D2 na hraniční přechod Břeclav.

V Rančířově budou mít vojáci navíc k dispozici i český zdravotnický personál. Co se týče pandemie, budou dodržovat všechna nařízení, která v Česku aktuálně platí. Nevyhnou se tak ani testování na covid. Většina z nich už je také naočkována.

Marta Kubišová
Krajskou medaili dostane bývalý hejtman Jiří Běhounek i zpěvačka Marta Kubišová

Na to, aby průjezd celkem 190 vozidel proběhl hladce a nijak neomezoval běžný silniční provoz, bude dohlížet česká policie, armáda i Ředitelství silnic a dálnic. Přejezdy vojáků jsou naplánované vždy v době od devatenácté hodiny večer do šesti ráno. „Armáda České republiky americkým jednotkám poskytne logistickou podporu,“ potvrdila Magdalena Dvořáková z Generálního štábu.

Američtí vojáci byli v Rančířově už dříve, podívejte

Jednotky budou rozdělené do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách. Každý konvoj na území České republiky stráví maximálně osmačtyřicet hodin a bude přejíždět s denním odstupem. „Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby byla zajištěna bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a minimální narušení plynulosti běžného silničního provozu,“ ubezpečila Dvořáková.

Američtí vojáci míří z Německa na cvičení Saber Guardian v Maďarsku. Nazpět se budou vracet v polovině června. Tyto přejezdy přes Česko probíhají pravidelně od roku 2015. Cvičení má prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a jednotkami USA.