Zákaz se zpřísňuje i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější. Nyní platí hranice dvaceti procent.
„Dokud nám nezakážou pivo, tak to nějak přežijeme," smál se jeden ze zákazníků v sobotu dopoledne před prázdným regálem v třebíčské Bille.

Na vyhlášení zákazu ihned reagovali také policisté při svých kontrolách. „Od pátečního večera jsme rozšířily kontrolu na dodržování plošného zákazu prodeje. Za posledních čtyřiadvacet hodin jsme v Kraji Vysočina provedli 634 kontrol, při kterých jsme zkontrolovali celkem 597 objektů. Některé objekty jsme zkontrolovali v průběhu dne a noci opakovaně. Nebyly zjištěny poznatky, že by někde docházelo k prodeji alkoholu. Ve většina kontrolovaných prodejen byl alkohol zakrytý nebo byl uklizený z regálů. Někde toto opatření začali realizovat okamžitě po našem upozornění," informovala v sobotu ráno policejní mluvčí Dana Čírtková.

To se dotklo i pořadatelů víkendových akcí v kraji. „Na poslední chvíli jsme zrušili objednávku. Problém s dodavatelem nebyl," informoval Adam Štěrba, který u Stráže v Pelhřimově pořádá až do zítřka třídenní Close summer party.

Na dotaz, jak dlouho by zákaz mohl platit, ministr řekl: „Nedokážu to teď odhadnout, doufám, že to nebude víc než několik málo týdnů." Dodal, že opatření je poměrně drastické, ale dává větší jistotu, že nebude přibývat otrávených a obětí. Už předtím ministr vyzval, aby lidé nekonzumovali dříve nakoupené zásoby alkoholu nejasného původu nebo podezřele levného.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí.