První mládě přibylo u kaloňů zlatých v noční chýši 8. února. Březost u tohoto druhu letounů trvá zhruba šest měsíců, mládě nosí samička na těle a kojí ho dva až tři měsíce.

V jihlavské chovné skupině kaloňů je po lednovém transportu pěti samců do holandské zoo Amsterdam celkem 6 samců a 11 samic, k nim přibylo zatím jedno letošní mládě. „Vzhledem k tomu, že tento ohrožený druh úspěšně rozmnožuje pouze několik zoologických zahrad na světě, je každý úspěšný odchov dalším krokem k zajištění jeho trvalé existence,“ dodala mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová. Kaloni patří do jednoho ze dvou podřádů letounů, což jsou savci příbuzní netopýrům. I jejich tělo se podobá netopýřímu, hlava ale připomíná lišku.

Zvídavý návštěvník může v zoo objevit také další letošní přírůstky. Rodince lemurů kata se narodila zatím 2 mláďata. Jedno spatřilo světlo světa 15. února, druhé o pět dní později. Otcem obou mláďat je tříletý samec, který do Jihlavy přicestoval v roce 2010 ze zlínské zoo, obě matky se narodily v Jihlavě. Lemurů kata je nyní v expozici celkem 13.

Původní domovinou všech lemurů je ostrov Madagaskar, typickým znakem lemurů kata je dlouhý pruhovaný ocas, který jim nejen pomáhá udržovat rovnováhu při skocích, ale slouží také k dorozumívání ve vysoké trávě. Lemur patří mezi býložravce. Březost trvá necelých 5 měsíců, mládě se hned po narození zavěsí za srst na břiše matky, asi po čtrnácti dnech potom přesedlá na hřbet a vozí se jako na koni.