Odhalit jednotlivé části obratlů a zavést do nich šrouby po obou stranách páteře. Následně připevnit do šroubů tyče a s jejich pomocí zakřivenou páteř narovnat. Na konci obložit ty úseky páteře, kam lékaři zavedli šrouby a tyče, kostěnými štěpy. To způsobí, že operovaný úsek páteře sroste a nebude v budoucnu pohyblivý. Tak vypadala operace, při níž brněnští ortopedové zavedli patnáctileté dívce do zad nový systém Ennovate, který jí pomůže s léčbou skoliózy. „Právě díky novému systému bylo možné operovat pouze minimální úsek páteře. Operace je s ním pro operatéry pohodlnější a pro pacienta je bezpečnější,“ vysvětlil Alan Munteanu, člen společnosti, který systém vyvinula.

Papírny, výroba papíru - ilustrační foto
Ničí bakterie i viry. Čeští vědci vyvinuli unikátní druh papíru

Doktoři nový systém do mladé dívky voperovali jako první na světě. Aby se páteř narovnala, musí ortopedové pro co nejlepší výsledek běžně operovat velké množství obratlů. Nový systém jejich počet výrazně snižuje. „Což je výborné. Protože čím více zůstane neoperovaných obratlů, tím lépe se dítě po operaci pohybuje. Čím modernější instrumentárium je, tím lepší, trojdimenzionálně kvalitnější a bezpečnější je i korekce páteře,“ uvedl přednosta Ortopedické kliniky a hlavní operatér Martin Repko.

Sto třicet dětí

Skolióza neboli trojdimenzionální deformita páteře, je onemocnění, které se vyskytuje u dvou procent dětí v republice. Z nich každé sté dítě trpí tak závažnou formou deformity páteře, že musí podstoupit operaci. Ročně tu s touto diagnózou odoperují na bohunické ortopedické klinice zhruba 130 dětí. Příčinu vzniku skoliózy ve většině případů lékaři neznají. Některé děti se se skoliózou dokonce narodí, těch je ale málo.

Lidé v rouškách procházejí 21. října 2020 na Václavském náměstí v Praze
Češi plánují nosit roušky, i když bude dostupná vakcína

Skolióza se nejčastěji objevuje u dětí ve věku od deseti do dvanácti let. Většinu dětí lékaři pouze sledují, deformitu dokáží zabrzdit například korzetem nebo jinou konzervativní terapií. „I když̌ někdy máme u některých neoperačních oborů pověst krvelačných ortopedů, k operaci přistupujeme jen u těch nejzávažnějších případů,“ doplnil Repko.

Ve společnosti panuje mýtus, že dítě ze skoliózy vyroste. Opak je pravdou. Deformace se zhoršuje v období puberty, kdy děti začnou rychle růst. Rostou nejen nahoru, ale i do stran, což skoliózu prohlubuje. „Naším úkolem je vybalancovat tuto nerovnováhu páteře zpět a vrátit děti do normálního života,“ uzavřel Repko.