PELHŘIMOVSKO


Vzpomínkové prohlídky v Želivě
Kdy: 3. až 5. března od 14.00 do 15.00
Kde: klášter a kostel, Želiv
Za kolik: 180/130 korun
Proč přijít: Prohlídky věnované vzpomínce na opata Víta Bohumila Tajovského chystají v želivském klášteře. Želivský opat byl zatčen a odsouzen ve vykonstruovaném komunistickém procesu za velezradu. Lidé si mohou život opata připomenout ve speciálních prohlídkách kláštera a opatského kostela. Půjde o netradiční výklad zaměřený na jeho život, ukázku dochovaných sbírek a osobních věcí opata. Stejné prohlídky jsou v plánu po tři dny od pátku do neděle.

V Těmicích prošel masopustní průvod po více než třiceti letech.
FOTO: Návrat masopustu v Těmicích. Vesnici po třiceti letech ovládly masky

Karneval s klauny
Kdy: sobota 4. března od 14.00
Kde: Sokolovna, Pacov
Proč přijít: Maškarní karneval s tančícími klauny je na programu v sobotu v sokolovně v Pacově. Na svědomí ho má rodinné centrum Sovička Pacov. Děti i dospělí se mohou těšit na pestrou odpolední zábavu s avizovanými tančícími klauny. Na karneval mají návštěvníci přijít v masce a mohou se těšit na balonky a spoustu zajímavých doprovodných soutěží.

JIHLAVSKO

Kapří den v Jihlavě
Kdy: sobota 4. března od 13.00 do 20.00
Kde: Jihlava, Brána Matky Boží
Za kolik: vstupné zdarma
Proč přijít: Po roce se do krajské Jihlavy vrací hra Kapří den. Lidé mohou ochránit Jihlavu před loupeživým rytířem Zikmundem a jeho poskoky. Hra začíná vyzvednutím v Bráně Matky Boží, poté musí soutěžící projít stanoviště a získat razítka. Ve stanu na parkánu Matky Boží čeká návštěvníky pohádkové divadlo, šermířské vystoupení a večer hudební koncert kapely Krless. Rybárna chystá rybí speciality, koblížky, langoše, frgály a další dobroty. Kolem v ulicích budou stánky řemeslníků a prodejců občerstvení. Kapří den je připomínkou přepadení a slavné obrany města v roce 1402.

Otevřené dveře a koncert pro Ukrajinu
Kdy: pátek 3. března od 14.00 do 18.00 a od 18.00 do 20.00
Kde: Ukrajinský dům, Jihlava, Brněnská 20
Za kolik: vstupné dobrovolné
Proč přijít: Ukrajinský dům v Brněnské ulici v Jihlavě otevře dveře zájemcům. Lidé si mohou prohlédnout hernu, ukrajinskou kavárnu, knihovnu, šatník a na programu budou i ukázky aktivit. Zájemci ochutnají tradiční ukrajinská jídla. V šest hodin večer potom začne koncert pro Ukrajinu. Vystoupí ukrajinští hudebníci, zpěváci, recitátoři a tanečníci. Součástí budou i aktuální informace o situaci na Ukrajině. Akci pořádá spolek F Point, který dlouhodobě usiluje o posilování ukrajinsko-českých vztahů.

Ples v Cejli zpestřilo vystoupení Pirátů z Karibiku a bohatá tombola.
VIDEO: Piráti z Karibiku vpluli na parket obecního plesu v Cejli

Kašpárkova rolnička
Kdy: neděle 5. března od 15.00
Kde: Kulturní dům, Třešť
Za kolik: vstupné volné
Proč přijít: Třešťští loutkáři při Divadelním souboru Karla Čapka v Třešti pořádají už desátý ročník přátelského setkání amatérských souborů loutkového divadla z Vysočiny s názvem Kašpárkova rolnička. Program začíná v neděli od tří hodin odpoledne s hosty festivalu, Divadlem Evy Hruškové a Zdeňka Rohlíčka. Hrát budou Pověsti české aneb Pohádky pod Řípem. Další divadelní představení pokračují ve všední dny od devíti hodin ráno. Součástí bude doprovodná výstava maňásků, loutek a pohádkových obrázků.

Folklorika Tour 2023
Kdy: úterý 7. března od 19.00
Kde: DKO, divadelní sál, Jihlava
Za kolik: vstupné na místě 410 korun
Proč přijít: Folklorika Tour přináší pět atraktivních a umělecky pestrých koncertů s originálním spojením cimbálového orchestru Cigánski Diabli s žáky základních uměleckých škol Folklorika. Zájemci budou mít jedinečnou možnost nechat se v divadelním sále DKO unést hudbou plnou temperamentu v podání mezinárodně věhlasného orchestru v nezapomenutelné kombinaci s dětskými cimbálovými muzikami. Koncert trvá dvě hodiny bez přestávky.

TŘEBÍČSKO

Purim v Třebíči
Kdy: 4. března od 10.00 do 17.00
Kde: Židovská čtvrť, Třebíč
Za kolik: vstupné různé
Proč přijít: V Třebíči bude oslava nejveselejšího židovského svátku Purim. V Zadní synagoze začínají v deset dopoledne keramické dílničky, na ně je vstupné 50 korun. V deset a jedenáct mohou zájemci na tematické prohlídky v domu Seligmanna Bauera za 110 a 140 korun. Purimové dílničky pro děti v Zadní synagoze začínají v jednu odpoledne a jsou také za 50 korun. Ve dvě hodiny projde židovskou čtvrtí purimový průvod masek. Od tří a čtyř hodin odpoledne se lidé mohou těšit na Yocheved, ukázku a výuku židovských tanců. Vstupné 100 korun. Pro masky v průvodu zdarma.

Malířka bude několik měsíců vystavovat svá díla v kavárně Vzpomínka v Třebíči.
Malířka vystavuje abstraktní díla v Třebíči. Lidé si je mohou koupit v cukrárně

Bambulková párty na Třebíčsku
Kdy: neděle 5. března od 10.00 a od 17.00
Kde: MKS Beseda, Moravské Budějovice a Fórum, Třebíč
Za kolik: 350 a 550 korun
Proč přijít: Kája a Bambuláček přivezou Bambulkovou párty na Třebíčsko. Na párty plnou barev, světel a hlavně tance a zábavy zvou organizátoři v neděli od deseti dopoledne v Moravských Budějovicích a od pěti hodin odpoledne v Třebíči. Součástí akce budou i soutěže, bláznivé kostýmy, oblíbené písničky a také úplné novinky. Standardní vstupné zahrnuje vstup na Párty a dražší vstupenka také opravňuje vstup na uzavřené setkání s Kájou a Bambuláčkem po koncertě. Délka představení je asi hodina.

ŽĎÁRSKO

Vydrž, miláčku!
Kdy: pátek 3. března od 19.00
Kde: Kulturní dům, Bystřice nad Pernštejnem
Za kolik: vstupné 150 korun
Proč přijít: Bystřický kulturní dům přivítá v pátek 3. března od sedmi hodin večer ochotnický divadelní spolek Vířina z Víru. Ti přijedou s fraškou Raye Cooneyho a Johna Chapmana Vydrž, miláčku! Komedie byla napsaná už v roce 1967, humor obou autorů nijak nevyprchal, a tak se lidé mohou přenést do prostředí luxusního kožešnického salonu. Jeho majitelé se zaplétají do nekonečných osidel vztahů s několika dámami a také jejich milenci a manžely. O humorné situace není nouze.

Zbigniew Jan Czendlik
Známý farář Czendlik vystoupí v Borech. Přiveze svou talk show

Charitativní ples
Kdy: pátek 3. března od 20.00
Kde: Jupiter Club, Velké Meziříčí
Za kolik: vstupné 250 korun
Proč přijít: Jupiter Club ve Velkém Meziříčí bude hostit 21. Charitativní ples. K tanci a poslechu bude hrát kapela Na šikmé ploše, dále cimbálová kapela Palavan. Akci bude moderovat Milan Noha. Vystoupí uživatelé Centra Kociánka z pracoviště Březejc a žáci ZŠ a SŠ Březejc. Vystoupí mažoretky Roses, součástí bude bohatá tombola, líčení s týmem nezávislých poradkyň Mary Kay a také si návštěvníci nesmí nechat ujít tradiční půlnoční dražbu.

HAVLÍČKOBRODSKO

Hra Baštové na akordeon
Kdy: pátek 3. března od 18.00
Kde: Zámek Vilémov
Za kolik: vstupné 350 korun
Proč přijít: Jitka Baštová představí na zámku ve Vilémově hru na akordeon. Nejen v tradičním duchu, ale i v netradičním pojetí hry na tento nástroj. Zazní díla mistrů A. Vivaldiho, J. S. Bacha, J. Pachabella, Antonína Dvořáka, Edith Piaf a Astoria Piazzolly. Lenka Baštová absolvovala konzervatoř v Pardubicích, vystudovala Vysokou školu múzických umění v Bratislavě a absolvovala studijní pobyt ve Finsku na Sibeliově Akademii v Helsinkách. Uspěla na několika mezinárodních soutěžích. V současné době vyučuje na Základní umělecké školy v Havlíčkově Brodě.

V Chotěboři lidé zažili jedinečný kulturní zážitek s pěveckým sborem a orchestrem Doubravan.
Doubravan letos slaví 160 let. V Chotěboři se představil s cyklem od Jenkinse

Sokolský ples v Přibyslavi
Kdy: sobota 4. března od 20.00
Kde: Sokolovna, Přibyslav
Za kolik: vstupné 200 korun
Proč přijít: V Přibyslavi zve Tělocvičná jednota Sokol na tradiční Sokolský ples. Začátek akce je naplánovaný na osmou hodinu večer, k tanci a poslechu bude hrát v přibyslavické sokolovně kapela MUDrband. Jde o kapelu, která hlásá, že kudy hraje, tudy také léčí. Kapela hraje jak klasické plesové písně, tak také moderní rockové i diskotékové pecky. V repertoáru mají například i Michala Davida. Předprodej vstupenek je v informačním centru Přibyslav.