Soutěže pro děti

V době, kdy jsou lidé při výletech odkázaní na hranice obce, je někdy těžké motivovat děti k procházkám. Potřebují často nejen poutavý cíl, ale i zábavu či poučení při jeho dosažení. Lektorky programů na zámku ve Žďáře nad Sázavou připravily zábavnou rodinnou Velikonoční hru a tvořivou soutěž. Větší děti se mohou těšit na Santiniho hvězdu – příběh plný úkolů s mobilní aplikací Skryté příběhy.
Hra nazvaná Velikonoční dobrodružství zajíčka Kuličky účastníkům přiblíží pohádkový příběh zajíce, který se narodil na kraji lesa pod Zelenou horu a vyráží poznávat svět. „Návštěvníkům letos bohužel nemůžeme nabídnout velký velikonoční program s workshopy a jarním jarmarkem, ale věříme, že je hrou v zámeckém areálu potěšíme. Procházku se zábavnými úkoly jsme vytvořili pro děti od dvou do osmi let. Stačí si ve výdejním okénku zámecké kavárny vyzvednou mapku a vyrazit,“ vysvětluje autorka hry Markéta Sobotková.
Hru si mohou zájemci zahrát od dnešního dne až do 5. dubna vždy v době otevření výdejního okénka zámecké kavárny. Zavítat sem mohou od pátku do neděle od deseti dopoledne do pěti odpoledne a navíc také na Zelený čtvrtek a Velikonoční pondělí. Na konci cesty čeká úspěšné účastníky malá odměna.

Kromě velikonočního dobrodružství se zámečtí rozhodli podpořit také rozvoj dětské tvořivosti a připravili jarní výtvarnou soutěž. Stačí namalovat obrázek s velikonoční nebo jarní tématikou a přinést jej do 5. dubna do výdejního okénka kavárny. Tři vylosovaní autoři získají volné vstupenky na oblíbené zámecké Letní dětské prohlídky pro celou rodinu.

Z procházky předjarní přírodou
Jaro se blíží. Čtenáři fotí probouzení přírody

Bohatou nabídku mají kulturní a volnočasové instituce na jihu Moravy. Děti se mohou těšit na novou soutěž, kterou vyhlásilo brněnské Moravské zemské muzeum. Zájemci se mohou proměnit v muzejní reportéry. A co k tomu potřebují? Stačí jen pořádně se rozhlédnout kolem sebe a mít po ruce fotoaparát či chytrý telefon. Děti natočí přibližně tříminutovou reportáž, kterou následně nahrají na web muzea. „Vyzvali jsme děti, aby se aktivně zapojily do vyhledávání, představení a zdokumentování předmětů či jevů, které by se mohly stát součástí muzejních sbírek nebo být v muzeu prezentovány“ uvedla pracovnice Dětského muzea Moravského zemského muzea Marcela Červinková. Šanci zapojit se malí muzejní reportéři mají do konce dubna.

Malí básníci se zase mohou zapojit do soutěže, kterou vyhlásilo hustopečské volnočasové středisko Pavučina. Stačí, když do konce března zašlou na mailovou adresu pavucina40@gmail.com báseň na téma Očima zvířete. „Délka básně je stanovena v rozsahu minimálně dvou a maximálně čtyř slok o čtyřech verších,“ uvedli pořadatelé soutěže na webu, kde lidé najdou i další podrobnosti, jak báseň označit.
Soutěžit se dá i při procházkách po Brně. Brněnské volnočasové středisko Lužánky totiž zájemcům nabízí množství tras s úkoly. A u některých čeká úspěšné řešitele drobná odměna. Třeba pokud se lidé přihlásí na absolvování trasy ve vinohradském lesoparku Akátky. Na cestu se lze vydat do 21. března.

Pelhřimovsko

Zajímavosti z Pelhřimova
KDY: 14. března v 19.00
KDE: na facebooku Pelhřimák
ZA KOLIK: zdarma

Městské kulturní středisko připravilo další díl z nedělního seriálu Zajímavost z Pelhřimova. Tentokrát historička pelhřimovského muzea Miroslava Kvášová prozradí něco z historie věže kostela Svatého Bartoloměje. Záznamy pořadů naleznete také na youtube kanálu Pelhřimák a na instagramu Pelhřimák.

DALŠÍ TIPY

Havlíčkobrodsko

Příběhy ukryté v mapách
KDY: 2. března – 5. dubna
KDE: na webu a youtube Kraje Vysočina
ZA KOLIK: zdarma

Kraj Vysočina připravil novou soutěž pro středoškolačky a středoškoláky na téma dat umístěných do mapy. Cílem soutěže je vytvořit zajímavou mapu s příběhem na stránce storymaps. Účastníci mohu vyhrát tablet, knihy, nebo dárkové poukazy či návštěvu sídla kraje.

Krajská knihovna Vysočiny
Březen patří opět čtenářům. Knihovny hledají ty nejlepší

Žďársko

Objektivem k srdcím
KDY: do konce dubna
KDE: Čechův dům, Žďár nad Sázavou
ZA KOLIK: zdarma

Přestože koronavirová pandemie připravila o kulturní akce a výstavy, lidé ze Žďáru nad Sázavou mají stále možnost si jednu expozici prohlédnout. Čechův dům totiž nabízí výstavu unikátních fotografií se sociální tématikou. Autorem snímků je žďárský fotograf Milan Šustr. Otevřeno je díky tomu, že tím prostorem se prochází k výdejnímu okénku kavárny. Výstava nazvaná Objektivem k srdcím představuje několik fotografických souborů. Fotografie budou v Čechově domě k vidění do konce dubna.

Jihlavsko

Ozvěny 24. MFDF Ji.hlava
KDY: 11. - 25. března
KDE: www.ji-hlava.cz
ZA KOLIK: od 150 korun

Na programu jsou více než čtyři desítky dokumentů z celého světa, včetně nejnovějšího snímku čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje, který zachycuje občanské nepokoje v Hongkongu z roku 2019. Jarní Ji.hlavu zahájí ve čtvrtek večer Rentgen rodiny.  Všechny filmy budou na webových stránkách festivalu zveřejněné 11. března v poledne a budou přístupné do poledne 25. března. Sledovat snímky bude možné pouze na území České republiky, jsou v českém znění nebo s českými titulky. Cena jarní akreditace je 150 korun, cena celoroční akreditace (jarní ozvěny + podzimní ročník festivalu) je 450 korun. 25. MFDF Ji.hlava se koná 26. –31. října 2021. Podobně jako v minulém roce je i nyní možné za akreditaci zaplatit více, a podpořit tak tentokrát Národní ústav duševního zdraví. Další informace na www.ji-hlava.cz/ozveny a také na festivalovém Facebooku a Instagramu.

Lom u Třeště láká k procházkám i otužileckému koupání.
Zatopený lom stále pokrývá led. Ledová voda láká otužilce

Třebíčsko

Výstava na plotě
KDY: bez omezení
KDE: Jakubov u Moravských Budějovic
ZA KOLIK: zdarma
Na plotě mateřské školy v Jakubově u Moravských Budějovic pomalu vzniká galerie obrázků z pohádkových knížek. Zapojit se mohou všechny děti. Namalují obrázky ze svých oblíbených pohádkových knih a nosit je mohou do poštovní schránky k paní učitelce Bronislavě Kabelkové, Jakubov 137. Obrázky budou zalaminovány a vystaveny na plotě mateřské školy.

Zábava

Zábavné pokusy
KDY: bez omezení
KDE: online
ZA KOLIK: zdarma

Seriál záznamů živých vysílání plných nápadů pro vědecké pokusy s vybavením, které mají lidé běžně doma nabízí web brněnského VIDA! Centra. K vidění jsou pokusy s vodou, domácí chemií, elektřinou i s rostlinami. Pokusníci vyzkoušeli i práci s ledem a ohněm.

Zdravotníci z pelhřimovské nemocnice si pochutnali na dobrotách

Kino

Složka 64
KDY: sobota 13. března od 20.30
KDE: www.kinoart.cz
ZA KOLIK: 100 korun

Drsné severské detektivní drama nabídne v sobotu večer promítání projektu Moje kino live. „Jak souvisí děsivé, půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogø se třemi mumifikovanými těly nalezenými za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu? A komu patřila čtvrtá, prázdná židle u prostřeného stolu? Mrazivý detektivní příběh založený na skutečné kapitole dánských dějin je čtvrtým severským thrillerem natočeným podle bestsellerů Jussiho Adler-Olsena,“ lákali pořadatelé.

Divadlo

AktrŠéf
KDY: premiéra nového dílu v neděli 14. března od 19.00
KDE: youtube kanál MdB TV
ZA KOLIK: zdarma

Stesk po oblíbených hercích z Městského divadla Brno lidé zaženou v neděli večer při sledování dalšího dílu divadelní reality show AktrŠéf. Pořad je inspirovaný kuchařskou reality show MasterChef, ovšem místo v přípravě pokrmů soutěžící zápolí v ryze divadelních disciplínách. Úloh soutěžících se ujaly známé tváře ansámblu brněnského Městského divadla. Stejně tak porotci jsou lidem známí i prken divadla v Lidické ulici. Na začátku reality show stálo celkem čtrnáct soutěžících, kteří soutěží v párech, přísní porotci je ale budou postupně vyřazovat, až zůstane ten nejlepší. Komu je jeden díl málo a ještě neviděl dosavadní dva díly, má možnost pustit si i ty, na Youtube jsou stále k dispozici jejich záznamy.

Pro děti

Hrátky s pravěkem
KDY: neomezeno
KDE: web Archeoparku Pavlov
ZA KOLIK: zdarma

Nejmenším dlouhou chvíli zkrátí omalovánky a pracovní listy s pravěkou tematikou. Jsou k dispozici na webu pavlovského archeoparku.