Kvetoucí zahrady lákají k návštěvě
KDY: 5. – 7. května
KDE: zahrady a parky na Vysočině
ZA KOLIK: vstupné individuální

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely tři zahrady a jejich počet postupně roste.

„Letošního ročníku se zúčastní přes sto dvacet zahrad po celé České republice. Chceme zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradní architektuře a umění, parcích, zahradách a veřejných prostorech, představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání. Ve všech přihlášených zahradách na vás čeká bohatý program,“ pozval za organizátory Přemysl Krejčiřík.

Na Vysočině na návštěvníky čeká více než dvacet otevřených zahrad. Patří mezi ně Hrad Kámen na Pelhřimovsku a jeho park. Otevřeno bude od deseti do sedmnácti hodin a po oba dva dny se konají komentované prohlídky parku vždy v jedenáct, třináct a patnáct hodin. Prohlídky budou zaměřeny na historii i současnost parku, nedávnou revitalizaci i na jeho faunu a flóru. Připraven bude znalostní kvíz, poznávací stezka a květinová aranžmá v interiérech hradu.

Už ode dneška až do neděle si mohou lidé od desti hodin dopoldne do sedmi večer prohlédnout zdarma okrasnou zahradu havlíčkobrodské Kavárny Ve Vile. „Návštěvníci uvidí netradiční ovocné dřeviny s popisem a zahradu, kde si budou moci pobýt dle libosti. K dispozici budou deky a slunečníky,“ prozradila majitelka Jiřina Ramaekersová. Během prohlídky mohou ti soutěživí vyplnit kvíz o ceny, nebo si zahrát petanque.

Mezi dalšími přihlášenými je i zahradnictví Rozmarínek v Petráveči na Žďársku, které je možné navštívit dnes a zítra. Připravené jsou po oba dny komentované prohlídky a workshop na téma výsadba trvalkového záhonu. Na děti čeká trampolína, oslice Ema, proutěný domek, tvořivý workshop. Vstupné dospělí 40 korun, senioři 30 korun, děti do 12 let zdarma.

Ukázkovou přírodní zahradu rodinného domu ve Staré Říši na Jihlavsku mohou lidé navštívit v neděli 7. června od dvou hodin odpoledne. Na programu bude komentovaná prohlídka zahrady a zábavná hra pro děti. Ke koupi budou obrázky výtvarnice Juliany Jirousové.

Přehled všech přihlášených zahrad na Vysočině najdou lidé na webu akce.

Motorky zaburácí v Pelhřimově
KDY: sobota 6. června
KDE: Masarykovo náměstí, Pelhřimov
ZA KOLIK: vstup zdarma

Motoklub Rebelové Česko zve všechny motorkáře, motorkářky a příznivce motorek na devátý ročník akce, letos pod názvem Burácení motorek. Sraz je v sobotu 6. června na Masarykově náměstí v Pelhřimově půl hodiny po poledni. Ve dvě hodiny bude následovat společný odjezd s vyjížďkou do obce Kámen u Pacova. Po příjezdu je naplánované žehnání motorek, následují soutěže, sprinty, grilování a večer zahraje kapela Rozvalenej diferák. Vstup je zdarma.

Otevřou Stromovku v Humpolci
KDY: pátek 5. června v 15 hodin
KDE: park Stromovka, Humpolec
ZA KOLIK:vstup volný

Letní sezónu v nejkrásnějším parku v Humpolci zahájí akce Otevírání Stromovky v pátek od patnácti hodin. Bohatým kulturním programem bude provázet moderátor Milan Řezníček. Zahraje kapela Radovanka s kapelníkem Tomášem Hrůzou. Na děti čeká animační program a závěrem večera zahrají kapely Zlee jazyky a Kejvavý koně.

Den dětí oslaví v Radostíně
KDY: neděle 7. června v 14 hodin
KDE: Na Place, Radostín
ZA KOLIK: vstup volný

Pro děti je připravený dětský den na téma Ztracený poklad v neděli 7. června od 14 hodin v Radostíně na Place. Dobrodružná hra pro malé i velké děti je inspirovaná pověstí o založení Radostína. Začátek je ve čtrnáct hodin.

Piknik uspořádají opět v parku
KDY: sobota 6. června v 13 hodin
KDE: park u Městského vlakového nádraží, Jihlava
ZA KOLIK: vstup volný

Na sobotu je naplánovaný další, v pořadí čtvrtý piknik na Keťásku v Jihlavě, v parku u Městského vlakového nádraží. Na volně přístupné akci, mohou návštěvníci vystavit svá vlastní výtvarná díla, poslechnout si hudbu či podebatovat. K tomu zahraje folková hudba Rendez-fou, dále Čerstvě natřeno a Apple Spokesman z Jihlavy, zahraje divadlo Maodas z Brna a satirické divadlo Třešťský průměr. Začátek je v jednu hodinu.

Turbošneci zvou na vyjížďku
KDY: 6. - 7. června, v 9 hodin
KDE: parkoviště Pilák, Žďár nad Sázavou
ZA KOLIK: vstup volný

Turbošnek team pořádá o víkendu již sedmnáctý ročník tradiční akce bikerů ve Žďáře nad Sázavou. Naplánované trasy jsou 105 a 80 kilometrů, start v devět hodin ráno na parkovišti Pilák. Připravené jsou zbrusu nové trasy a večerní posezení, při kterém se vylosuje pěkná a hodnotná tombola.