Do pondělního rána zasahovali hasiči na okrese u 108 událostí. „Pelhřimovsko spolu s Havlíčkobrodskem patří mezi nejpostiženější oblasti Vysočiny. Nejvíce výjezdů bylo na Pacovsku a Humpolecku," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Stromy padaly i v Humpolci. K jednomu z nich v Jihlavské ulici také vyjížděli místní hasiči. Ti ale neřešili pouze tyto problémy. Ve městě došlo v důsledku silného větru také k poškození dvou střech.

„Ve Vilové ulici byla utržená střecha na novostavbě, část střechy visela na zem. Zde byli dobrovolní i profesionální hasiči a střechu zajistili. Další střecha, tentokrát plechová, se odtrhla na garážích u paneláků v ulici Na Rybníčku, tu také jednotka zajistila," popsala události Musilová.
Ta doplnila, že v Pelhřimově v Pražské ulici spadl strom na osobní auto. Ve městě také bouře vyvrátila obří javor o průměru metr v lokalitě Sady, který k zemi navíc strhl další velký strom (viz snímek).

Ilustrační foto. „Bydlíme kousek odtud a byla to rána, jako když se bourá dům. Měli jsme strach, aby nám nějaký strom nespadl na dům. Je zvláštní, že strom je vyvrácený čistě, netrčí žádné kořeny. Myslím, že bouřky jsou dnes mnohem horší než dříve," uvedla starší žena  při procházení kolem stromu.
Odstraňování následků bouře trvalo i včera dopoledne. „V půl deváté byla nahlášená událost, při které bylo nutné odstranit borovici spadlou na elektrické vedení v Bystré. Na místo byl povolán i technik firmy E.On. Zhruba ve stejné době byli hasiči ve Vyskytné na odstranění nalomeného stromu a v Kamenici nad Lipou, kde byl také spadlý strom," upřesnila Musilová.

Bez proudu

V některých obcích zaznamenali výpadek elektřiny. „U nás ve Vystrkově, stejně jako v Komorovicích či dalších obcích, nešel přes hodinu proud. Dále nám vítr pokácel asi patnáct stromů v obecním lese, ale to nevidím jako velký problém," uvedl starosta Vystrkova Jaroslav Pospíšil. Elektřina nešla ani v osadě Trsovy u Nového Rychnova.

Špatná situace byla v Želivě a okolí. „Na trase ze Želiva na Humpolec u zemědělského družstva spadl strom na komunikaci. Dále jedna velká lípa ve Lhoticích spadla na zahradu k domu, další lípa mimo obydlí a komunikaci a třetí lípa byla nakloněná nad silnici," vyjmenoval starosta Želiva Karel Chmel.
Další problém zjistili v Želivě až včera ráno. „Nedaleko hotelu Na Kocandě poškodil smrk o průměru asi padesát centimetrů střechu chatky. Její majitel byl domluven s hasiči, aby přijeli odstranit následky, zde se již jedná o škodu na majetku," dodal starosta Chmel.

Jak s náhradou
Může majitel vozu od pojišťovny získat náhradu škody, když mu na auto při vichřici padne strom? To je otázka pro ředitele pelhřimovské pobočky České pojišťovny Františka Peroutku. „Odpovědnost majitele stromu za jeho stav nebo pád trvá jen za běžných podmínek, ale za vichřice je vlastník této povinnosti zproštěn – i kdyby byl strom shnilý. Pokud žádá majitel vozu náhradu škody, musí mít havarijní pojištění buď typu „all risk", nebo proti živelným událostem. Jeho povinností je prokázat vznik a rozsah škody a kontaktovat urychleně svou pojišťovnu," vysvětlil Peroutka.

Michaela Blehová, Jan Mazanec