Zmíněná čerpací jednotka je mobilní systém, který je určený pro čerpání a přepravu velkého množství hasební vody na velké vzdálenosti. To platilo při požáru skládky v Nové Cerekvi beze zbytku.

Jednotka byla nasazena nepřetržitě od půl druhé odpoledne 10. ledna a devíti hodin dopoledne 18. ledna, tedy 187,5 hodiny, a přepravila 33,3 milionu litrů vody. „Jednotka čerpala a dopravovala vodu z přírodního vodního zdroje (rybníka) na požářiště vzdálené 1 100 metrů,“ doplnila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Zařízení dokáže čerpat a dopravit vodu až na několik kilometrů a maximální výkon je 8 tisíc litrů za minutu. Průměrný výkon čerpací jednotky při zásahu v Nové Cerekvi vychází na 2960 litrů za minutu. „Čerpadlo jednotky pracovalo na výkon 2 200 až 4 000 litrů za minutu,“ upřesnila údaje o režimu při likvidaci novocerekvického požáru Vendula Matějů.
Současné přidala informaci, že HFS Hydrosub 150 spotřeboval při nasazení v Nové Cerekvi tři a půl tisíce litrů nafty.

Každý den obsluhovali jednotku dva hasiči. Prví den při zahájení ostrého nasazení zařízení obsluhovali jednotku tři hasiči, poslední den čítala obsluha šest hasičů. „Hasiči se střídali v 24hodinových směnách,“ doplnila mluvčí jihočeských hasičů.
HFS Hydrosub 150 čekal na ostré nasazení téměř tři roky. HZS Jihočeského kraje ji pořídil už v roce 2014. „Do výjezdu byla dána od února následujícího roku na stanici v Českém Krumlově jako pohotovostní zásoba Správy státních hmotných rezerv,“ připomněla Vendula Matějů.

Požár skládky dřevního odpadu v Nové Cerekvi.
Požár na okraji Nové Cerekve trvá už týden

Před nasazením letos v lednu v Nové Cerekvi byla zmíněná jednotka vyzkoušena pouze při výcviku. „Cvičilo se ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice, a při mezinárodním cvičení ABCFFD 2017 na Šumavě,“ upřesnila mluvčí hasičů z jihu Čech.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petry Musilové je mezikrajská vzájemná výpomoc v podobných případech standardní formou spolupráce hasičů, zejména když specializovanou technikou některý kraj nedisponuje. Ostatně ze stejného důvodu pomáhali v první polovině ledna v Nové Cerekvi i jihomoravští hasiči.
V případě požáru skládky druhotné dřevní suroviny v Nové Cerekvi navíc platilo, že se z hlediska délky trvání požáru jednalo o nejdelší požár za uplynulých deset let. Požár vypukl v neděli 7- ledna a zlikvidován ve čtvrtek 18. ledna.

Čerpací jednotka HFS Hydrosub 150Jednotka je uložena v kontejneru. Ten se skládá ze dvou částí – čerpací jednotky (plovoucí ponorné čerpadlo s pohonným agregátem) a 1 000 metrů hadic o průměru 150 mm s příslušenstvím (spojky, kulové ventily, rozdělovače…). Celý kontejner se přepravuje na nákladním nosiči kontejnerů v případě českokrumlovských profesionálních hasičů na vozidle Mercedes Benz Actros 6x6.

Ilustrační foto.
Opilý řidič nesměl pokračovat v jízdě