Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČRZdroj: ArchivJiž minulý týden se začaly postupně uvolňovat vybraná omezení spojené s koronavirovou nákazou, která od března kompletně zmrazila náš běžný život. Otevřít mohla některá řemesla s provozovnou, autobazary či trhy a tržiště.

Další provozovny se otevřou v pondělí 27. dubna, tedy dnes. Ale pozor, nejedná se o služby, na které se již v duši těšíme skoro nejvíc, tedy kadeřnictví, manikúry, kavárny a restaurace. Pokud vše dobře půjde, na ty si počkáme ještě asi měsíc.

Otevřeno mohou mít jen provozy, kde nedochází k bližšímu kontaktu osob. Navíc je třeba dodržet poměrně přísná hygienická pravidla, jako jsou například minimálně dvoumetrové odstupy.

Na místě musí být k dispozici i dezinfekce rukou, povinná je rouška, personál je povinen nosit rukavice – a ty musí být na vyžádání k dispozici i pro zákazníky. Na trzích je vyloučeno jakékoli ochutnávání či konzumace čehokoli, stejně jako je vyloučeno zkoušení oděvů na místě.

FINANČNÍ STABILITA. Kdo by si ji nepřál i v období, které přijde po odeznění krize?
Peníze v roušce. Nový portál pomůže v lepší orientaci při správě financí

Podpora stále trvá

Dobrou zprávou pro živnostníky je, že i když mají otevřeno, stát neočekává, že začnou ihned vydělávat jako dřív. Pochopitelně, obezřetní budou i zákazníci. A tak živnostníkům i přesto náleží tzv. kompenzační bonus ve výši 500 korun na den, o který lze požádat na úřadu práce. Prozatím je možnost čerpání podpory schválena do 8. června 2020.

V prodejně české outdoorové značky Hannah v Plzni se zaměstnanci 24. dubna 2020 připravovali na znovuotevření. Vláda na základě vývoje pandemie koronaviru uspíšila svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven. Už od pondělí 27. dubna 2020 by se
Nákupy v době koronaviru: Lidé nebudou smět zkoušet oblečení ani prohlížet knihy

Stejně tak stále platí, že není nutné platit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Za osoby samostatně výdělečně činné je bude v minimální výši platit stát, a to po dobu šesti měsíců. Ten, kdo platí větší než minimální zálohu, doplatí rozdíl až při vyúčtování v roce 2021.

Deník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti, jak nastalou situaci zvládáte.