Dvě z pěti těchto ocenění domácích výrobků míří právě sem a v obojím případě jde o potraviny. Značka dokládá jejich kvalitu, místní původ i unikátní vztah k regionu. Prvním z nich je žirovnický sýr – přírodní měkký sýr balkánského typu a nakládaný sýr s paprikou.
Tradice mlékárny v Žirovnici je více než staletá. Po znárodnění v roce 1953 produkovala konzumní mléko, jogurty ve skleničkách, tvaroh, goudu, máslo či Tylžský sýr.

V 60. letech se v mlékárně zpracovávalo téměř 32 tisíc litrů mléka denně, jenže pak se výroba přesunula do okresních měst. Až po roce 1989 mlékárenský provoz obnovil nový majitel ZD Lísek Počátky.

V roce 1995 mlékárnu koupil Pavel Nechyba, pod jehož vedením se začal vyrábět přírodní sýr balkánského typu pod obchodním názvem Istambuli, známý hlavně jako příloha šopských salátů. Před necelými deseti lety přešla firma na nový název Balsýr a rozšířila výrobu o nakládaný Balsýr ve skleničkách i plastu. Od roku 2007 vyrábí mlékárna i tučný žirovnický tvaroh balený vakuově. „Mléko nakupujeme od zemědělců v okolí a v sezonní odbytové špičce přikupujeme mléko od partnerských mlékáren," uvedl Pavel Nechyba. V letech 2007 až 2009 mlékárna prošla přestavbou a přistavěla i nové prostory.

„K rozšíření výroby přispělo i to, že mlékárna získala dobrého spojence, distribuční firmu Alimpex food, která je v Česku jedním z největších velkoobchodů s mléčnými výrobky. S její pomocí se podařilo zaujmout výhodnou pozici na tuzemském trhu a na trhu slovenském a jako privátní značka řetězce Lidl i v Polsku, Bulharsku a Rumunsku," doplňuje Nechyba.

Nyní firma zaměstnává asi 30 pracovníků, loni se v ní vyrobilo přes 2 000 tun výrobků  všech šarží a denně zpracovalo asi 30 tisíc litrů mléka. Výrobky mlékárny také nesou značku kvality Klasa.

Pivo u papeže

Druhým z nově certifikovaných produktů je želivské klášterní pivo jako celek. Tamní pivovar byl znovuobnoven v roce 2010, a jak říká správce kláštera František Marek, nyní se stabilizoval a jeho loňský výstav činil asi 300 hektolitrů, což je o padesát víc než předloni. „Jsme vázáni kapacitou varny, takže do budoucna zvažujeme i koupi pětisetlitrové varny," dodává.

Těžištěm výroby jsou podle něj dvě piva, a to světlá dvanáctka Haštal a patnáctistupňový speciál Salesius. K nim se příležitostně přidružují další speciály, naposledy to byla na konci roku vánoční patnáctka. „Nově připravujeme Postní pivo, které bude požehnáno a ochutnáno prvního března. Bude pak v prodeji v postní době," říká František Marek.

K postnímu pivu se váže legenda o tom, že mniši z Mnichova v 17. století vařili silné sladové pivo, kterým doplňovali energii v době postu.
Měli však pochybnosti, jestli tím neporušují půst, a tak se s ukázkou piva jeli zeptat přímo za papežem. Během cesty v slunné Itálii se ale pivo zkazilo. Papež po ochutnání uznal, že k jeho pití je třeba silný sebezápor – a proto ho v době postu povolil.

Klášter chystá i další novinky. Odchází sládek Jiří Novák a nahradí ho kolega s dvacetiletou praxí z Bernardu. „Do konce roku také chceme vedle pivovaru vybudovat klášterní restauraci s šenkem. Vstup do ní bude v místech někdejší prodejny," doplňuje správce Marek.
Restaurace bude vařit pro hosty klášterních akcí i lidi zvenčí a k dispozici bude mít také sál až pro sto lidí.