Potřeba je však rovněž pět stovek kovářů a nástrojařů či tři stovky kvalifikovaných řemeslníků, hlavně stavebních. Na Havlíčkobrodsku je například nedostatek strojních dělníků, ale také dělníků ve stavebnictví, zedníků a dalších řemeslníků. Nové zaměstnance hledá i přibyslavská Pribina. Chotěbořská společnost GCE shání konstruktéry, chybějí CNC seřizovači, frézaři, operátoři výroby. Nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců chce řešit například také Okresní hospodářská komora v Havlíčkově Brodě. „Technické obory s sebou nesou z minulosti určité stigma, ale doba se změnila,“ uvedl za Okresní hospodářskou komoru v Havlíčkově Brodě Aleš Kadlec.

Ilustrační foto.
Řidiči musí zpomalit. Most nad ulicí Romana Havelky prochází rekonstrukcí

Pracovníky shání také mlékárna Pribina v Hesově, kterou vlastní firma Savencia Fromage & Dairy Czech Republic. „Co se týká počtu pracovníků, těch budeme potřebovat navíc asi 80, a věříme, že se nám je podaří zajistit, máme na to 1,5 roku,“ sdělil generální ředitel firmy Miroslav Maňásek. Havlíčkobrodský výrobce dílů pro automobily Futaba s asi deseti stovkami zaměstnanců hodlá jejich nedostatek a chystané rozšíření výroby řešit přijímáním dalších dělníků ze zahraničí.

Podle jednatele firmy Futaba, Hyroyuki Nakaie, je problém nízká nezaměstnanost a velká konkurence, a proto se Futabě nedaří získat kmenové zaměstnance přímo z regionu. Řešením by tak kromě odsouzených žen z věznice ve Světlé nad Sázavou mohli být hlavně dělníci z Vietnamu. Podle názoru lidí, kteří se někdy o práci ve Futabě ucházeli, je ale na vině i nízká mzda, jež se pohybuje jen kolem 16 tisíc korun. „Na uživení to rozhodně není. A přijímáním levných agenturních dělníků z ciziny se jenom dál devalvuje hodnota práce a také zvyšuje kriminalita v regionu, to tady vidí každý,“ prohlásil Daniel Šabacký z Havlíčkova Brodu.

Ilustrační foto.
Volali strážníky, že u stadionu leží svlečený muž

Na Jihlavsku chybějí hlavně dělníci, mechanici a opraváři strojních zařízení, na Třebíčsku se nejvíce potýkají s nedostatkem pomocných dělníků ve výrobě, řidičů a kvalifikovaných řemeslníků. Na Pelhřimovsku zase „vedou“ nedostatkoví pomocní a montážní dělníci.

Na Žďársku nejcitelněji chybějí kováři a nástrojaři, dále pomocní a montážní dělníci, obsluha zařízení, ale také kvalifikovaní řemeslníci, hlavně pro stavební práce. „V rámci skupiny firem PKS nám chybí dělnické profese, a to v počtu asi 25 dělníků. Jedná se zejména o zedníky, vazače betonářských výztuží, strojníky na stavební mechanizaci a jiné řemeslné profese do stavebnictví,“ přiblížila mluvčí žďárské společnosti PKS holding, která působí po celé republice, Jana Pokorná.

Na řadě provozoven visí cedule s výčtem nabídky volných pracovních pozic, některá restaurační zařízení omezují provoz, protože nemá kdo vařit a obsluhovat, jiné společnosti snižují sortiment nabídky. Zaměstnanci raději dávají přednost lépe placené práci ve velkých městech. „Hned po nástupu v Praze jsem jako vyučená servírka s dvouletou praxí brala o deset tisíc čistého více než v Jihlavě, navíc v práci uplatním znalost němčiny a angličtiny a mám možnost finančního postupu. Také spropitné je podstatně vyšší,“ vyjádřila se Pavla Smejkalová z Jihlavy.

Nedostatek je rovněž lékařů ve zdravotnických zařízeních. V novoměstské nemocnici aktuálně nabízejí volná místa na gynekologii, radiologii, endokrinologii, hematologii, ARU a dalších odděleních. „Jedná se o čtrnáct nabídek pro lékaře a čtyři pro ostatní zdravotnická povolání,“ sdělil mluvčí novoměstské nemocnice Petr Hladík.

Grafika.Zdroj: Deník / Redakce