Do desátého ročníku soutěže, kterou pořádá Ministerstvo vnitra na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin, se letos na Vysočině přihlásilo 24 výrobců s 80 výrobky. Ocenění organizátoři na Vysočině udělili v osmi kategoriích.

„Značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji z místních surovin,“ uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Podíl místních surovin musí být nejméně 70 %, přičemž hlavní surovina musí pocházet z tuzemska.

„Dnešní zákazník se hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí,“ vyzdvihla Nováková přínos značky. Tu mohou výrobci používat na obalu svého produktu bezplatně po dobu čtyř let. V současné době je v Česku přes čtyři stovky Regionálních potravin.

Značka Regionální potravina Kraje Vysočina patří v roce 2019 těmto výrobkům:

Masné výrobky tepelně opracované

Bačovská slanina

Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.

Sýry včetně tvarohu

Čerstvý sýr Panenka

Ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota

Mléčné výrobky ostatní

Zákys smetanový

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Chléb celožitný

Pekařství MALENA s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Citronový řez

Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Chotěboř Prémium

Pivovar Chotěboř s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňka s levandulí

Iva Navrkalová, Třebíč

Ostatní

Solená tykev pražená loupaná

Hosova obchodní společnost, spol. s r.o

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond