S myšlenkou na výrobu pivní pálenky přišel spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard v době, kdy opatření proti šíření koronaviru zastavila prodej sudového piva. Jak zpětně přiznává, od tohoto pokusu neměl přehnaná očekávaní.
„Výsledek je však velmi milým překvapením. Vzniká dokonale čistá, jemná pálenka, ve které je lehce cítit slad. Ta chuť lidi baví, jejich první reakce nám dělají radost,“ svěřil se Stanislav Bernard s tím, jaký má novinka vyrobená z čerstvého ležáku úspěch.
Nový nápoj, který má 50,6 procenta alkoholu, vzniká v Zámeckých sadech Chrámce v lihovaru, který se zabývá výrobou exkluzivních pálenek. První vzorky zde připravil zkušený profesionál Jiří Syrovátka z několika sudů piva. „Když všechno vyladil a ochutnali jsme, poslali jsme na vypálení celý kamion piva,“ prozradil Bernard.
Pálenka je k dostání od 1. září, a to v limitovaném množství. „K dostání je pouze dva tisíce půllitrových lahví a tři tisíce lahví o objemu jednoho decilitru. Každá má své jedinečné označení,“ dodal mluvčí Bernardu Radek Tulis.