VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukázali, jak se peče v Adélce

Pelhřimov –  Je středa    dopoledne a zhruba dvacítka novinářů vchází do známé pekárny Adélka.

9.8.2013 1
SDÍLEJ:

Kromě výroby běžného pečiva se Adélka soustředí i na sladké. Každoročně se také účastní českobudějovické soutěže o nejlepší dožínkový koláč. Jen jeho zdobení trvá zhruba čtyřicet pět minut a musí se před soutěží pečlivě nacvičovat. Foto: Karolína Hovorková

Před vstupem do středu dění si ale všichni povinně navlékají speciální pláště a čepice. Opravdu dobré zahřívací schopnosti tohoto oděvu nám zpočátku překážejí, všichni je ale oceňují při prohlídce chladícího boxu.

Naší průvodkyní je vedoucí provozu Markéta Štěpániková. Trpělivě odpovídá na dotazy všech zúčastněných. Nechybí samozřejmě ani zbytek představenstva této rodinné firmy v čele s generálním ředitelem Romanem Teislerem.

Štěpániková například vysvětluje proces výroby kvasu ze žitné mouky. To, že pekárna nepoužívá kvas z předem připravené směsi s konzervanty a chemickými přídavky, je rarita. Většina pekáren se už totiž tradičními technologiemi nezdržuje.

Od začátku visí ve vzduchu zásadní otázka. Odkud vzala pekárna své dívčí jméno. „Adélka nebyla ani manželka, ani dcera, ani milenka mého otce, zakladatele této firmy. Adélka je prostě pěkné jméno. Navíc stejný název nese otcova oblíbená skladba," odpovídá Teisler na zvědavé dotazy hostů.

Degustace chleba

Po návratu z pekárny nás kromě tiskové konference na téma podpora regionálních potravin a zdražování či zlevňování pečiva čeká také ochutnávka šestnácti druhů chleba, které se v Adélce vyrábějí. Jsou mezi nimi třeba Vysočina, VIP, lněný chléb nebo druh Lady, který je určen speciálně pro dámy udržující si svou štíhlou linii.

Co se týká cen pečiva, zlevňování čekat nemáme. I přes příznivé meteorologické podmínky pekaři nijak rapidně ceny snižovat nebudou.
„Pekaři mají nárok konečně si vydechnout. Několik let se majitelům a zaměstnancům pekáren nedostávalo, nebudou se přece teď omezovat, když se jim konečně daří," říká Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů České republiky.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

9.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Volby v Bohdalíně na Pelhřimovsku.
5

Bohdalín: Na volby přišel bez občanky

Ve velkém okrsku odhadovali slušnou volební účast

Pelhřimov – Do volební místnosti na pelhřimovském městském úřadě, kde i při letošních sněmovních volbách pracovala okrsková volební komise patřící k okrsku číslo 10, byla volební účast podle odhadů členů komise slušná.

Kateřina Ješetová zažila své volební poprvé

Kamenice nad Lipou – K volbám se v pátek, jako spousta dalších lidí nejen z Vysočiny, vydala i Kateřina Ješetová z Kamenice nad Lipou.

Na biofarmě se musejí dobře střídat plodiny a více nad tím přemýšlet

Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.

U malých voličů z Olešné vyhrály ovocné knedlíky

Olešná – Předtím, než se ve volební místnosti v Olešné usadila oficiální volební komise, za plentu a k urně se opět vrhli tamní školáci. Děti z prvního stupně základní školy letos volily své neoblíbenější jídlo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení