Podnět na rozšíření sortimentu o pivní speciál přišel ze strany belgického spolumajitele, kterým je pivovar Duvel Moortgat. „Abychom mohli vyrábět svrchně kvašené pivo, museli jsme postavit vlastně pivovar v pivovaru — samostatné potrubí, filtrace, přetlačné tanky a mimo jiné také kvasné tanky. To proto, že se nesmí potkat svrchní kvasinky používané pro Ale,“ sdělil vrchní sládek Josef Vávra.
Oceněné svrchně kvašené pivo belgického typu vyrábí Rodinný pivovar Bernard od roku 2014. „Mockrát jsem si poslechl, že Ale z českých surovin vyrobit nejde. Jde. Z části používáme i náš vlastní slad ze Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna. Mohli jsme tak směle použít nové označení Bohemian Ale,“ řekl autor piva i jeho názvu Josef Vávra.
Úprava původní belgické receptury a vybudování technologie zabralo asi patnáct měsíců. „Když jsme pak poslali vzorek z první stáčky partnerům do Belgie, přišla odpověď, že náš Ale je lepší než původní receptura. To bylo po těch měsících starostí velké zadostiučinění,“ pochvaloval si Vávra.
Zmíněnou cenu udělil pivovaru odborný časopis Pivo, Bier & Ale. Ten zhodnotil vývoj uplynulých deseti let českého pivovarnictví. „Odvahy bylo na českém konzervativním trhu potřeba opravu hodně. A také pokory,“ řekl k udělení cen šéfredaktor časopisu Pavel Borowiec. Kritéria naplnil Rodinný pivovar Bernard beze zbytku.
Rodinnému pivovaru Bernard se podařilo v České republice prošlapat cestu typu piva, které je známé především na západ od našich hranic.
S příchodem Bernard Bohemian Ale a po takzvané edukační kampani i v našem království ležáků našla svrchně kvašená piva řadu příznivců a dnes je už mnohem běžnější položkou v nabídkách českých pivovarů a restaurací. „S Bohemian Ale jsme přišli v čase, kdy už se lidé rozhlíželi, zajímali se o novinky, odlišné chutě, speciály. Reakce českého trhu byla velmi dobrá,“ zavzpomínal spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.