I tamní pivovar Poutník je pořád věrný tradičnímu postupu výroby. Neodklání se ani od původních technologií, i když zapojuje také ty moderní.

„Naše pivo se skládá pouze z vody, chmele a sladu. Jsme věrni tradici a chceme udržet kvalitu, také proto jsme se nezapojili do v dnešní době tak populárního trendu ochucených piv," uvedl vedoucí pivovaru Poutník Vladimír Veselý.

Další léty prověřenou tradicí, na níž si pelhřimovský pivovar zakládá, je nepasterizované pivo. „Poutník má trvanlivost pouze šedesát dní. To je také důvod, proč naše pivo neexportujeme do zahraničí. Aby cestu a prodej například v jižních krajinách vydrželo, museli bychom do něj přidávat nějaké chemické přídavky," vysvětlil Veselý.

Dalo by se očekávat, že parné léto tento rok Poutníku zajistilo větší zisky, podle Veselého se ale o extrémní nárůst prodeje nejedná.

Každý, koho zajímají prostory pivovaru a postupy, jež se při výrobě zlatavého moku využívají, může zavítat na Den otevřených dveří v sobotu od 13 hodin.