Dlouhý seznam neplatičů poplatků a pokut evidují radnice, neuhrazené vodné a stočné zase hlásí vodohospodáři.

Spousta podnikatelů dluží svým dodavatelům, přestože lhůty na uhrazení faktur jsou poměrně dlouhé. Někteří je neplatí včas, jiní nezaplatí vůbec. Firmy, které již mají špatné zkušenosti, dělají vše pro to, aby se s neplatiči již nedostaly do styku.

„Snažíme se tomu předcházet tak, že například pátráme v obchodním rejstříku, komunikujeme s jinými firmami a zjišťujeme, zda je zákazník spolehlivý. Ale může se stát i to, že i když je zákazník vyhodnocen kladně, nemusí to tak nakonec dopadnout se zaplacením," uvedl předseda představenstva komorovické firmy Hranipex Zdeněk Rýzner.

Počet neplatících firem a osob je prý stále stejný. „Myslím si, že dlužníků je stále zhruba stejně, není jich více ani méně, než bylo jindy," zhodnotil situaci Rýzner.

Na zaplacení faktur je dostatek času. „Lhůta na splacení faktur je většinou třicet až pětačtyřicet dní," upřesnil Rýzner.

Firmy ale neřeší malé nesplacené částky, nevyplatilo by se jim to. „Pokud by se jednalo třeba jen o 500 korun, nemá cenu dávat větší náklady na vymáhání. Pokud jde o velkou částku, snažíme se všemi právními prostředky dostat k dlužné částce," řekl Rýzner.

Horší časy

Podle Městské správy lesů Pelhřimov se počet dlužníků mění, ale teď jsou horší časy. „Snad každá firma má dlužníky. V devadesátých letech se situace zlepšila, ale poslední dva roky je to opět horší," informoval o situaci předseda pelhřimovské správy lesů František Kučera.

Velkým problémem je také to, že když firma zkrachuje, peníze za faktury se těžko dostávají zpět. „Stalo se nám například, že jedna firma nám neuhradila faktury a šla do konkurzu. Část peněz jsme získali, ale o zbylou část nenávratně přijdeme," řekl Kučera, který také uvedl, že správa lesů musí zaplatit třeba za pohonné hmoty a zaměstnance dříve, než vlastně nějaké peníze dostane za faktury, kde je lhůta na zaplacení dlouhá až šedesát dní.

Proto také firmy raději obchodují s již  ověřenými firmami. „Obchodujeme většinou se stálými zákazníky, s novými firmami jen málokdy, takže u dlouhodobých obchodních partnerů nebývá problém. Maximálně se s platbou zdrží, my je telefonicky kontaktujeme a oni nám sdělí, že u nich nastal problém, ale že do týdne peníze přijdou. A opravdu přijdou," sdělil Kučera a dodal, že v případě neuhrazení i po telefonickém rozhovoru zasílají upomínky, aby měli písemné podklady pro případný soud.

Naopak málo dlužníků zaregistrovali zedníci, doba, kdy lidé neplatili, je podle nich pryč. „Za poslední čtyři roky jsem se nesetkal s tím, že by nám někdo nezaplatil. Největší móda neplacení byla mezi lety 1994 až 1998," překvapil Vladimír Koten ze Světlice, který se živí především rekonstrukcemi bytových jader.
Problém byl v tom, že když někdo nezaplatil, zedník nemohl přijít a celé dílo zničit. „V té době před devíti lety se velmi často stávalo, že jsme dostali zálohy na materiál a nakonec jsme nedostali zaplacenou práci. Nemůžeme přijít a koupelnu třeba rozkopat, to doopravdy nejde," pousmál se Koten.

Sám má dokonce zkušenost s řešením soudní cestou. „Pán nezaplatil, tak jsem to dal k soudu. Nevyhrál jsem, pán byl podnikatel a zároveň invalidní důchodce. Kdybych to táhl dál, mohl jsem vysoudit svých dvacet tisíc formou splátkového kalendáře, ale zase náklady by byly ještě vyšší, takže bych na tom ve výsledku prodělal," objasnil  Koten.

Dluží i za nájemné

Lidé ale dluží nejen firmám, ale i městu. „Řekla bych, že počet dlužníků je stále stejný. Lidé většinou městu dluží za poplatky, vodné a stočné nebo nájemné," uvedla vedoucí vedoucí finančního odboru městského úřadu v Pelhřimově Lenka Nováková.

Město má různé metody na vymáhání podle toho, za co občan dluží. „Pokud budeme mluvit o poplatcích, tak ty jsou podle daňového řádu a tady přistupujeme k exekuci. Pokud jde o platby v rámci samostatné působnosti, je to jinak. Když člověk například neuhradí vodné, voda se jim zavře. A jak je známo, bez vody se žít nedá, takže lidé zaplatí a musí i připlatit tisíc korun firmě Vodak za znovuzprovoznění. V případě absence plateb za nájemné jde věc k soudu a může dojít až k vystěhování," doplnila Nováková.

Podobná situace s dlužníky je i v Humpolci. „Město Humpolec má také dlužníky. Nejčastěji je to za dopravní pokuty ze správního řízení, třeba za jízdu pod vlivem alkoholu. Pokud lidé nezaplatí, předáme to dopravnímu odboru, který zařídí vymáhání částky, upomínky už se neposílají. Dále dluží za pokuty, které dostali za ostatní přestupky," nastínila vedoucí ekonomického odboru městského úřadu v Humpolci Jaromíra Veselá.

Někteří neplatiči už jsou na městském úřadě známí, protože neplatí opakovaně. „Také občas lidé neplatí poplatky za komunální odpad. Ti, co nezareagují na výzvy, které posíláme, mohou očekávat exekuci. U poplatků za komunální odpad se jedná většinou o stále stejné jedince, kteří neplatí nebo platí pozdě," popsala problém Veselá.

Nejhůře se peníze vymáhají od osob, které nežijí v České republice. „Problém je s cizinci. Ti, když dostanou i několikatisícové pokuty, tak je problém peníze vymáhat, když jsou v jiném státě," dodala Veselá.

Michaela Blehová