A jak už název napovídá, jedná se o podnik plný budíků. A to doslova. Na stěnách jsou od podlah až po stropy poličky plné starých budíků. Konkrétně jich tam je 985. S nápadem otevřít v malebném městě cukrárnu s kavárnou přišla majitelka černovické ruční továrny na čokoládu Bon Bon, Petra Kovandová, se kterou Deník hovořil. A právě ona ve městě pod Svidníkem otevřela spolu s druhým spolumajitelem Tomášem Voborským podnik, který tam téměř dva roky chyběl. Práci tam nyní přes léto našlo sedm lidí.

Kávu, domácí zákusek nebo ručně tvarované čokoládové pralinky mohli lidé ve vašem podniku poprvé ochutnat 28. června. Co vás vedlo k záměru otevřít cukrárnu s kavárnou právě v Černovicích?
V Černovicích působíme už dvacet let a posledních sedm let vyrábíme čokoládové pralinky. A protože máme vlastní síť Bon Bon po celé České republice a Slovensku, bylo nám líto, že tady v Černovicích, byť je to menší městečko, nemáme žádnou vlastní propagaci a nemůžeme si někde dát dobrou kávu a zákusek. Řekli jsme si proto, že spojíme příjemné s užitečným a uděláme si tu vlastní reprezentativní prodejnu nejen s čokoládou, ale i se zákusky.

Kdo navrhoval interiér kavárny, který je bezesporu originální?
Věděli jsme, že cukrárna jako taková se nám v Černovicích asi neuživí a budeme se tedy muset snažit nalákat i klientelu z okolí. Proto jsme hledali nějakou myšlenku, čím cukrárnu zviditelnit, aby byla odlišná od ostatních. Proto jsme se hned od začátku spojili s panem architektem Drobným a požádali jsme ho, aby nám pomohl s interiérem. Následně jsme se domluvili, jakou cestou jít. Zpracoval nám návrhy a výmalby nábytků. My jsme pak už jen dotvářeli detaily jako závěsy, prostírání, markýzy a další drobnosti.

Nepřehlédnutelné jsou poličky s budíky. Proč právě tato expozice a kolik budíků tu máte?
Máme kamaráda, který má sbírku budíků. Původním záměrem bylo, že nám ji půjčí. Ve finále jsme si ji však koupili. Sbírka čítá 980 budíků a tady jich nyní máme 985, protože nám sem pět občanů budíky už přineslo.

Nebojíte se, že se vám některé ztratí?
Bojíme se. Jsme ale stateční, tak jsme to riskli a necháváme je volně. Každý budík má své evidenční číslo nalepené zezadu i pod budíkem a podle toho bychom zjistili, že si ho přivlastnil někdo jiný. Ale ještě se nám to nestalo. Máme tu pro budíky udělaných tisíc míst. Na facebooku jsme vyhlásili kampaň – Přines starý budík, dostaneš kávu zdarma. Takže se snažíme, aby lidé budíky nosili, protože každý má doma budík a je fakt, že v dnešní moderní době používají lidé na buzení mobily a budík leží ladem. Takhle je to alespoň efektní a lidé si za něj dají kafíčko.

Všimla jsem si, že v jedné části cukrárny budíky ukazují shodně čas 14.50 hodin. Proč čas není sjednocený i u ostatních budíků?
To musíme dodělat. Říkali jsme si, že ze začátku otevřeme a pak budeme mít dost času všechno dolaďovat s tím, že brigádnice nám budou nařizovat budíky. Zatím jsme ale neměli čas. Slibujeme, že to zvládneme v zimě.

Kolik nových pracovních míst jste v Černovicích vytvořili?
Natrvalo tu bude stálý personál v podobě tří lidí, ale momentálně tu zaměstnáváme asi sedm lidí, protože se střídají na krátký, dlouhý týden. Segment lidí se musí teprve vyprofilovat. Nebude to úplně jednoduché.

Na čem dobrém si k vám mohou lidé přijít pochutnat a nabízíte i nějakou specialitu?
Prioritně tu máme sortiment našich čokoládových pralinek, které v Černovicích vyrábíme. Nabízíme je za zvýhodněnou cenu. Prakticky za polovinu než se prodávají v Praze. Dále tu máme sortiment vlastních domácích zmrzlin, které denně obměňujeme. Zákusky máme i od jiných výrobců, ale chceme mít co nejdříve vlastní zákuskovou řadu.

Cukrárna očima starosty Jana Brožka
Těžko bych mohl reagovat jinak než pozitivně. Šťastnou shodou okolností majitel opravoval dům a současně paní Kovandová, která v Černovicích vyrábí čokoládové pralinky, chtěla otevřít cukrárnu. Jsem za to hrozně rád, protože cukrárna ve městě už delší dobu chyběla, lidé ji potřebovali, ale asi málokdo čekal cukrárnu tak hezky provedenou. Jednu nevýhodu ale cukrárna má – procházky s dětmi se mi teď trochu prodražují.