„Letos to vidíme na slabší ročník, protože byla neúroda," řekla Jana Kunstová, jednatelka společnosti Lihovar Dvořiště, která se nachází na Pacovsku.
Podobně jsou na tom i v Dobešově u Černovic. „Kostky už jsou vrženy, nějaká úroda je, ale nebude to nic moc. Po dvanácti letech provozu si troufám říct, že letos bude sezona průměrná," uvedl majitel pálenice Ladislav Novotný.

Ve Dvořišti přijímají ovoce na pálení od 15. srpna, v současné době to jsou hrušky, švestky a mirabelky. „Lidé už dovážejí letní druhy ovoce. Nebereme kvas, ale celé ovoce, které necháváme kvasit u nás," informovala Kunstová. Příjem ovoce tam potrvá nejméně do poloviny listopadu.

V lihovaru v Novém Rychnově, kde přijímají od zákazníků přímo kvas, zatím otevřeno nemají. „My budeme otevírat až někdy v listopadu, v prosinci," řekla jednatelka společnosti Karla Hašková s tím, že také čeká spíše průměrný rok.

Otrava nehrozí

V Dobešově přijímají i hotový kvas, a to už od začátku července. „Máme už asi sto zakázek hotových," informoval Ladislav Novotný a upřesnil, že už zpracovávali například letní jablka, třešně, meruňky a nyní začínají s mirabelkami. Pálit tam budou až do jara.
Metanolová aféra, jež hýbala Českem minulý rok a vyžádala si desítky obětí, ovlivnila i palírny na Pelhřimovsku. „Já si ale myslím, že je ovlivnila spíš pozitivně," pravil Novotný.

Je to zřejmě tím, že v oficiálních výrobnách lihovin nehrozí záměna etanolu za nebezpečný metanol.

Uvádí to webové stránky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, které dodávají, že nemá smysl analyzovat právě destiláty z pěstitelských pálenic nebo ty připravené ověřeným postupem.

Lidé začali být obezřetnější, a namísto domácího pálení svěří své ovoce právě raději do rukou odborníků. „Ano, lidé se začali více zajímat o bezpečnost, o výrobu a o to, jak se nežádoucí látky do lihovin dostanou. Ale nejde říct, jaký na nás měla kauza vliv, protože nijak nezjišťujeme, proč si u nás lidé nechávají pálit," shrnula dopad metanolové aféry Jana Kunstová z dvořišťské pálenice.

A jaké ovoce si lidé na Pelhřimovsku takto nechávají zpracovávat nejčastěji? „Protože jsme na Vysočině, tak to budou asi jablka, ale těžko říct, záleží na každém člověku, co mu chutná a co bude požadovat," uzavřela Kunstová.

Zuzana Rodová