Vyplývá to z informací, které poskytla krajská veterinární správa. Farmáři prodávají mléko, sýry, jogurty, tvaroh a máslo ze dvora, dodávají i do přibývajících farmářských obchodů.

Farmářské mlékárny dělají výrobky z pasterovaného mléka. Veterináři při jejich kontrolách nezjistili zásadnější problémy, uvedl ředitel veterinární správy Božek Vejmelka.

Zemědělci na Vysočině jsou největšími producenty kravského mléka v Česku. Malé mlékárny začaly některé farmy budovat proto, aby mohly mléko lépe zhodnotit. Loni ceny mléka stoupaly a chovatelům se teď dodávky do velkých mlékáren s platbami kolem deseti korun za litr vyplácejí, ale před pěti lety kvůli ztrátám vylévali na protest mléko do polí. Oslovení farmáři nevěří tomu, že nynější vysoká cena mléka vydrží dlouho.

Mezi průkopníky farmářského zpracování mléka patří netínská Farma rodiny Němcovy, která začala v roce 2007 s výrobou jogurtu. Denně tehdy zpracovávala 200 litrů mléka od svých krav. Teď na jogurty, tvaroh, sýry a mléčné nápoje ve vlastní mlékárně padne denně pětinásobné množství mléka.