VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na biofarmě se musejí dobře střídat plodiny a více nad tím přemýšlet

Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.

21.10.2017
SDÍLEJ:

Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století.Foto: Deník / Kudrhaltová Jana

Letošní výnosy polí byly nižší. Do jaké míry se to promítlo na vaší biofarmě?
Dá se říct, že nijak, protože jsme zaměření na živočišnou výrobu. Konkrétně na krávy. Takže když je na poli menší výnos, výrazně nás to neovlivní. Co se týče krmiva, máme každý rok rezervu zhruba tisíc balíků. Obilí nám také zbývá, takže jsme letos jenom udělali trošku menší rezervu než v předchozích letech.

Opravdu nepoužíváte žádnou chemii? Jak se to dá bez ní zvládnout?
Opravdu ne. Musejí se dobře střídat plodiny. Většina obilí, co pěstujeme, musí být po jeteli. Ten tomu dodává ze vzduchu dusík a pole odplevelí, takže není potřeba používat žádné herbicidy a pesticidy. A musí se nad tím také více přemýšlet. Nemůžu si jen tak vzít nějakou chemii, přečíst si dávkování a nasypat to tam.

Máte na to nějakou speciální školu?
Ne, jsem inženýr ekonomie.

Tak jak jste se dostal na farmu?
Přes rodiče, táta to totiž dělal. Po škole jsem si vyzkoušel práci v Praze v kanceláři a zjistil jsem, že mě mnohem víc baví dělat tady na farmě.

S biofarmou tedy začal váš tatínek?
Táta začínal na konci devadesátých let a od začátku věděl, že to chce dělat ekologicky, a držel se toho.

Co ho vedlo k založení farmy?
On má celý život strašně rád zvířata a vždycky dělal, co zrovna šlo. Když bydlel v paneláku, tak měl hada, pak nějaké myši, rybičky… A když pak přemýšlel, co by chtěl dělat, dospěl k tomu, že by chtěl chovat krávy. Začal s jednou krávou, pak dostal po babičce pole, takže přibyly další krávy a postupně se to rozrostlo do současného stavu.

A od vás se tak nějak očekávalo, že budete pokračovat?
Já jsem od dvanácti let chodil kolem zvířat, od patnácti už jsem tady byl regulérně na brigádě a při vysoké škole jsem pak byl čtyři dny v Praze a zbytek tady. Takže postupně jsem na farmě začal být častěji a častěji a zjistil jsem, že mě to baví. Mamka sice chtěla, abych byl v klidu v Praze v kanceláři a nestresoval se tady podnikáním, ale sám jsem se rozhodl, že bych chtěl dělat právě toto.

Zmínil jste, že máte ekonomku. Proč ne zemědělku?
Říkal jsem si, že kdybych nakonec chtěl zůstat na farmě, tak znalosti, které potřebuju, mi předá táta, a nepotřebuju na to školu. Navíc jsem si ekonomkou chtěl rozšířit obzory. V té době jsem ještě nevěděl, jestli zůstanu na farmě, tak jsem chtěl mít možnosti případně pracovat někde jinde. A i teď zjišťuju, že se mi ta ekonomka vlastně v některých věcech hodí i v zemědělství.

Jak vypadá váš typický den?
Vstávám ve tři čtvrtě na sedm, dříve jsem to ale flákal a vstával jsem třeba až v půl deváté. A dál je to jak kdy. V létě se dělají senáže, takže se strávím klidně deset hodin v traktoru. Pak se žne obilí, do toho se přehánějí krávy z jedné pastviny na druhou, sváží se býci, oddělují telata… Právě, že něco jako typický den zemědělce neexistuje. Jak se mění roční doby, tak se mění i práce. 

Co děláte, když zrovna nepracujete tady na biofarmě?
Hraju ping pong, hodně sportuju a v neposlední řadě samozřejmě občas zajdu s kamarády do hospody. (úsměv)

Co tady všechno pěstujete a jaká zvířata chováte?
Chováme hovězí dobytek, konkrétně francouzská plemena Blond d’Aquitaine, Gasconne, těch máme nejvíc, a teď nově začínáme s Limousinama.

To jsou nějaká speciální plemena?
Všechno to jsou speciální plemena na maso. Jsou vyšlechtění tak, aby býci hodně rostli a bylo z nich hodně masa.

Proč chováte krávy na maso a ne na mléko?
My všechna zvířata paseme venku a v tomto případě je ideální mít masná plemena. Nemusíme je dvakrát denně nahánět někam na dojení a je s nimi tak méně práce.

Neuvažovali jste o chovu i jiných zvířat?
Když jsem si to zkoušel spočítat, tak jsem došel k tomu, že kdybych chtěl chovat třeba husy, tak abych na nich vydělal tolik jako na kravách, musel bych jich mít asi sto co jedna kráva. Takže by se mi to nevyplatilo. Radši si pořídím o jednu krávu víc než o sto hus.

Prodáváte maso?
Prodáváme. Teď to děláme tak, že necháme býka zabít na jatkách, tam nám ho rozporcují a pak maso prodáváme mezi lidi. V současnosti ale stavíme bourárnu. To v praxi znamená, že až ji budeme mít postavenou, tak dovezeme býka na jatka, tam ho pouze zabijí a čtvrtě dovezeme domů. Tady si je rozporcujeme a můžeme ho prodávat buď po kilech, nebo v různých balíčcích.

Kdo si ho u vás kupuje?
Začalo to sousedy, známými a ti pak řekli zase svým známým. Takže teď už jsme schopni prodat na maso zhruba čtyřicet býků ročně.

Neuvažovali jste o tom, že byste dodávali i do restaurací?
Zatím ne. Jak ještě nemáme tu bourárnu, tak nevyvěšujeme nabídky nikde na internet a neobvoláváme restaurace. Až bude hotová, tak můžeme uvažovat o tom, že bychom dodávali do restaurací nebo do obchodů. Chtěl bych si i založit internetový obchod, vyvěsit tam třeba svíčkovou a zájemci by si ji tady mohli zamluvit. Kdyby se nashromáždilo více objednávek, tak bych maso třeba i dovážel.

Stravuje se vaše rodina výhradně biopotravinami?
Musím se přiznat, že ne. Jednodušší je dojít do supermarketu a nakoupit si tam. (smích) Jsme rádi, že máme svoje maso, ale když jdeme nakupovat, tak bereme, co vidíme, a neřešíme to. Další věc je, že biopotraviny v supermarketech jsou strašně předražené, jak to jde přes několik překupníků.

Takže by se dalo říct, že od vás jako přímého výrobce, je to levnější?
Já si myslím, že máme maso levnější než v supermarketu. Zaprvé proto, že si ho sami produkujeme a prodáváme, a zadruhé proto, že si na tom nikdo nic nepřiráží.

Mají Češi zájem o biopotraviny, nebo u nich vítězí nižší cena „obyčejných“ potravin v supermarketech?
Myslím si, že ani ne tak o biopotraviny, ale spíš o to, co je vypěstované doma a ne někde ve velkochovech. Mnohem radši si tedy vezmou vajíčka od souseda a neřeší, jestli je to bio, nebo ne. Jsou rádi za to, že toho chovatele znají a vědí, že slepice nekrmí chemií. Že by ale vyloženě chtěli, aby na tom byl biocertifikát, to si myslím, že rozhodně ne.

Zvládáte farmu sami, nebo máte nějaké zaměstnance?
Máme jednoho zaměstnance. On má svoji živnost, ale do toho nám většinu roku pomáhá například při žních, svážení zvířat a podobně. Pak máme jednoho brigádníka a jinak tu o prázdninách pracuje ještě brácha, který teď studuje. Nejmladší brácha je tu také občas a pak nárazově bereme brigádníky třeba na sběr kamení. A mamka, ta dělá papírování a účetnictví. Takže se dá říct, že naše rodina plus dva lidi.

Mnoho lidí má biofarmáře za podvodníky, kteří jen čerpají dotace. Jaká je pravda?
Nevím, co na to mám říct. Není to pravda. Řeknu vám, jak se jednoduše poznají podvodníci. Když jsou v poli koleje, tak tam jezdil nějaký postřikovač a přihnojoval, což se na biofarmě nedělá. Takže v ekologických polích koleje nejsou.

Nesoupeříte trochu s bývalými „jezeďáky“?
Největší konkurence jsou jiní zemědělci v okolí, a to jak ti malí, tak i velcí. Nejhorší jsou v tomto směru velké akciovky a právě pozůstatky JZD. Většina lidí jim své pozemky nechává v nájmu, bojí se nějaké změny a je jí jedno, co se na těch polích děje a pěstuje. 

Neměl jste někdy chuť se na všechno vykašlat a dělat něco úplně jiného?
Naplno to tady dělám teprve asi dva roky, takže zatím ne. (úsměv)

- narodil se 24. září 1991 v Pelhřimově
- vystudoval VŠE v Praze
- na farmě naplno pracuje dva roky
- rodinnou farmu mají od roku 1998
- chovají plemena Gasconne, Blonde d'Aquitaine a Limousine

Autor: Jana Kudrhaltová

21.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník expedice s VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: obsluha VZV, přemisťování materiálu a uskladňování výrobků, vyskladňování zboží, údržba svěřeného skladu a provádění inventury, , Požadujeme: oprávnění na obsluhu VZV (kurz případně zajistíme), zkušenost s prací se čtečkou výhodou, základní znalost práce s počítačem, samostatnost a manuální zručnost, týmový duch, , Nabízíme: práce v jednosměnném provozu v moderním prostředí, atraktivní náborový příspěvek, motivující odměna za plnou docházku, pečlivé zaškolení a příjemný kolektiv, odborné vzdělávání v oboru a možnost učit se novým věcem, stravování v moderní jídelně nebo stravenky. Pracoviště: Conteg, spol. s r.o. - provozovna pelhřimov, K Silu, č.p. 2179, 393 01 Pelhřimov. Informace: Radka Urbanová, +420 565 300 359,702 200 550.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 15 000 Kč

Obsluha ostatních manipulačních zařízení (kromě obsluhy vysokozdvižných vozíků) Manipulant - obsluha VZV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní náplň:, - příprava materiálu pro výrobu, - manipulace s polotovary a s materiálem, - obsluha VZV, komunikace se spolupracovníky, Požadavky:, - výuční list, - zkušenost s obsluhou VZV, průkaz obnovíme, - alespoň minimální praxe, - samostatnost a manuální zručnost, Nabízíme:, - práci na HPP, zaškolení na nabízenou pozici, - odborné vzdělávání v oboru a možnost učit se novým věcem, - nástup možný ihned. Pracoviště: Conteg, spol. s r.o. - provozovna pelhřimov, K Silu, č.p. 2179, 393 01 Pelhřimov. Informace: Radka Urbanová, +420 565 300 359,702 200 550.

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 22 000 Kč

Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektrikář - elektronik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: NUTNÝ TELEFONICKÝ KONTAKT PŘEDEM!. Pracoviště: Mez spol. s r.o., K Silu, č.p. 2489, 393 01 Pelhřimov. Informace: Pavel Haruda, +420 602 106 600.

Výroba - Výroba Seřizovači 17 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Výrobní dělník/ Operátor CNC ohraňovacího lisu. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Náplň práce: Obsluha ohraňovacího lisu, čtení výkresové dokumentace, nastavení základních programů CNC ohraňovacího lisu, změření úhlů a korekcí. , Požadujeme:, SŠ technického nebo příbuzného oboru výhodou, pracovní zkušenosti na obdobné pozici výhodou, čtení výkresové dokumentace, měření úhlů, přímek a ohybů. Práce na PC - základní znalost. Samostatnost, preciznost. Znalost anglického jazyka výhodou.. Pracoviště: Sixpointtwo s.r.o. - pracoviště humpolec, Lnářská, č.p. 1825, 396 01 Humpolec. Informace: Jana Brunová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 13.–15. července 2018

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Francouzi se radují z vítězství na MS.
8

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Osobnosti regionů: Vodákům povolte dvě piva, cyklistům jedno a lyžařům žádné

/INFOGRAFIKA/ Ať si vodáci klidně sjíždějí řeky s mírnou hladinkou alkoholu, shodují se tři čtvrtiny osobností českých, moravských a slezských krajů, které oslovily regionální redakce Deníku.

Šest odvážlivců z Hodiny H vyrazilo do Portugalska

Pelhřimov – Šest mladých odvážlivců nejen z Kraje Vysočina se pod záštitou Hodiny H vydalo během červnových dnů do Portugalska. Různorodá skupina se vydala do Lisabonu na dvoutýdenní výměnu mládeže s názvem You(th) Inspire(s) Europe. „Cílem tohoto projektu, který spadá pod hlavičku programu Erasmus +, bylo především podpořit aktivní evropské občanství, rozvinout solidaritu, toleranci a sociální soudržnost mezi mladými lidmi, rozvinout a zdokonalit u účastníků kreativitu, smysl pro iniciativu a zapojení se,“ vyjmenovala Eva Havlíčková z pelhřimovské Hodiny H.

Letní kina lákají na osvědčené komedie i novinky

Vysočina – Oblíbené české komedie, pohádky i zahraniční filmy nabízejí letní kina, která neodmyslitelně patří k prázdninové atmosféře. Zhlédnout zajímavé snímky pod širým nebem mohou lidé po celé Vysočině, a to jak ve větších městech, tak i v malých vesnicích.

Do pelhřimovského Beachwellu nově míří i golfisté

Pelhřimov – Milovníkům minigolfu se minulý týden rozšířily možnosti, kam na svůj oblíbený sport zajít. Beachwell Pelhřimov totiž zahájil provoz takzvaného adventure minigolfu, který už navštívily desítky zájemců.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT