Už od příštího podzimu by se ale Kameničtí i turisté mohli zlatavého moku po dlouhých letech dočkat. Tradici vaření kamenického piva se pokouší obnovit společnost Pivovar Kamenice, 
za níž stojí rodina Houškova ze Lhoty-Vlasenice na Kamenicku.

Jak prozradila Marie Houšková, takzvaně „na papíře" pilně pracují už několik měsíců. „Jen zaměření stavby byla ohromná fuška, neboť budova je kvůli živelnému přestavování a přistavování v minulosti ohromně členitá. Architekti dokončují návrhy pláště a dolaďují způsob vnitřního fungování. A to všechno je třeba stále koordinovat s dodavateli pivovarské technologie," nastínila Houšková aktuální dění kolem obnovy kamenického pivovaru.

Budova bývalého pivovaru zabírá podle slov Houškové bezmála čtvrtinu kamenického náměstí. „Nápad na obnovu pivovaru se zrodil 
v hlavě Milana Houšky, mého otce, který už léta sní 
o vaření piva. Samozřejmě, že by bylo rozumnější 
a snazší postavit budovu 
na zelené louce, ale zachraňovat starý pivovar je zase dobrodružnější a poetičtější. Je zde také určitá přidaná hodnota – člověka těší, když může navázat na něco, co budovaly předchozí generace," zamyslela se Houšková.

Co se týče technického stavu budovy pivovaru, Houšková zmínila, že po zastavení výroby piva sloužil objekt jako sklad. „Nemůžeme tedy tvrdit, že by vyloženě chátral. Bohužel úpravy provedené za minulého režimu vyšly vstříc skladovacím účelům, takže jsou 
z dnešního pohledu spíše smutné. Například pivovarský hvozd byl nahrazen výtahovou šachtou a původní kamenné podlahy byly zality betonem," poukázala.

Vzápětí dodala, že stavební práce začnou v příštích měsících. „Budou se opravovat střechy, odstraňovat přistavěné rampy, budou se opravovat fasády a výtahovou šachtu alespoň pohledově změníme na hvozd. Prostor původní varny byl přepažen železobetonovým stropem, který odstraníme," řekla Houšková.

Rovněž se bude kopat velká montážní jáma na instalaci pivovarských zařízení. 
„A možná pošleme do sklepa malý bagr, aby odstranil betonové nánosy," zapřemítala Marie Houšková.

Jak podotkla, peníze na rekonstrukci budou čerpat ze soukromých zdrojů. „Na řadu přijde i úvěr," odhadovala Houšková. Na otázku, zda poprosí o finanční pomoc město, odpověděla, 
že radnice je bude podporovat spíše technicky. „Pivovar přímo sousedí se zámeckou zahradou, takže doufáme, že bude během rekonstrukce shovívavý soused," přeje si Houšková.

Pivovar Kamenice má velké plány. „Nejprve otevřeme pivovar, pivnici 
a restauraci. Pivovar bude uzpůsobený na roční výstav deset tisíc hektolitrů, ale než na tento objem dosáhneme, pár let potrvá," přiblížila Houšková.

Kromě „velkého pivovaru" s třicetihektolitrovou varnou otevřou také „malý pivovar" s varnou na pět set litrů. „Zatím mu pracovně říkáme baby pivovar. V něm si zájemci budou moci vyzkoušet výrobu piva, což bude taková kamenická specialita," zmínila Houšková. V další fázi budou uvažovat o ubytování a lázních. V ještě vzdálenější budoucnosti by pak chtěli otevřít obchod s produkty z Vysočiny a třeba i pořádat trhy. „Realizace veškerých plánů se bude samozřejmě odvíjet od financí," uvědomuje si Houšková.

Městu pak prý přislíbili prostory pro expozici věnovanou kamenickému rodákovi, hudebnímu skladateli Vítězslavu Novákovi. Ovšem ani expozice o vaření piva 
v Kamenici nad Lipou by 
v obnoveném pivovaru neměla chybět. „Sháníme jakékoli věci související s provozem pivovaru, například láhve, soudky, cedule, tácky, fotografie, písemnosti a tak dále. Máte-li něco doma, budeme moc rádi, když se nám ozvete na e-mail info@pivovar-kamenice.cz," poprosila Houšková.

Sládek kamenického pivovaru by pak měl vařit klasické české ležáky, ale také by se v nabídce měly střídat méně obvyklé druhy piva. „Co se nakonec na čepu ustálí, bude hodně záležet na zákaznících. Sami jsme zvědaví, která piva lidem zachutnají," těší se Marie Houšková.

Jak sama řekla, optimisté uvádějí, že by obnovený pivovar mohl začít fungovat příští rok na podzim. „My pesimisté doufáme v totéž. Ale každý, kdo někdy přestavoval, si snadno dovede představit všemožné komplikace, které mohou nastat," podotkla.

První vzorky z „baby pivovaru" by se podle Houškové mohly ochutnávat na jaře příštího roku.