Pivovar nechal prověřit v nezávislých laboratořích jak vzorky dotčené šarže, tak další druhy svých piv stáčených ve stejném období, a to letos na konci března.

Mykotoxiny mohou obsahovat veškeré obiloviny a výrobky z nich, snahou výrobců je jejich výskyt minimalizovat. Mykotoxiny se vyskytují ve shlucích, což komplikuje jejich detekci ve vstupních surovinách.

„Může se tak stát, že jedna šarže piva obsahuje větší množství mykotoxinů, zatímco standardně je jejich množství minimální,“ sdělil mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis.

Uvedení divadelníka Jiřího Suchého do Rekordmanské síně slávy Agentury Dobrý den v Pelhřimově.
Rekordman Jiří Suchý: Mám tolik práce a nevím, co dřív

Přítomnost mykotoxinů zaznamenaných v dotčené šarži nepředstavuje v přiměřené míře konzumace piva negativní vliv na zdraví konzumentů, nicméně jde o hodnoty, které jsou pro vysoké standardy piva Bernard nepřijatelné.

„Pokud si lidé zakoupili piva dotčené šarže číslo 6.10.20-HH:MM-L:T14, a chtějí je vyměnit, můžou kontaktovat pivovar. Číslo je uvedeno na zadní etiketě. Za vzniklé nepříjemnosti se všem našim zákazníkům a obchodním partnerům omlouváme,“ řekl Radek Tulis.