Loňský rok byl tak pro pivovar historicky rekordním. „Samozřejmě, že jsme s výsledkem za minulý rok spokojeni,“ komentoval úspěšný rok mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek. Podle něho má na úspěchu podíl stále rostoucí obliba piva Bernard, ale také loňské dlouhé horké léto, které konzumaci piva svědčilo.

Pro tuzemský trh loni Rodinný pivovar Bernard vyrobil více než 298 tisíc hektolitrů piva, na export pak téměř 84 tisíc hektolitrů. Nárůst piva určeného pro export vzrostl meziročně o 16,4 procenta.

Ilustrační foto.
Cizinec podváděl s tafografem, vyšlo ho to na sto tisíc a hrozí mu i vězení

Nejvíc piva z humpoleckého rodinného pivovaru se za hranicemi České republiky vypilo na Slovensku, kam šlo 54,7 procenta exportovaného piva.

Rodinný pivovar Bernard v číslech
Ukazatel rok 2017 / rok 2018 / srovnání
• Celkový výstav 333 tis. hl / 382 tis. hl / + 14,8 %
• Export 72 tis. hl / 84 tis. hl / + 16,4 %
• Nejprodávanější pivo
(světlá jedenáctka) 100 tis. hl / 124 tis. hl / + 23,8 %
• Sudové pivo 59,68 % / 59,63 %
• Lahvové pivo 40,32 % / 40,37 %
• Tržby 672 mil. Kč / 780 mil. Kč
• Počet zaměstnanců 194 / 199
Zdroj: Rodinný pivovar Bernard

Nejprodávanějším pivem se značkou Bernard bylo v roce 2018 světlá jedenáctka, které pivovar uvařil bezmála 124 tisíc hektolitrů. Meziroční nárůst u nejprodávanějšího piva byl 23,8 procenta. „Jedenáctka je už několik let nejoblíbenějším pivem,“ připomněl Mikulášek.

Téměř se nezměnil poměr sudového a lahvového piva. Takřka šedesát procent produkce prodává Rodinný pivovar Bernard stále v sudech, čtyřicet procent pak v lahvích. „Tento ukazatel je pro nás velmi důležitý, neboť většina pivovarů hlásí v posledních letech pokles prodeje sudového piva. Přitom právě prodej sudového piva se výrazně podílí na tržbách,“ doplnil k číslům mluvčí pivovaru.

Podle něho za tím stojí přístup vedení společnosti k restauracím, které značku Bernard nabízejí. „V České republice a na Slovensku dodáváme pivo do tří tisícovek restaurací, jimž nabízíme nejrůznější benefity i poradenství,“ poznamenal Zdeněk Mikulášek.

Zajímavostí je, že zatímco v roce 2017 zaznamenal humpolecký pivovar největší prodej v červnu, kdy prodal téměř 41 tisíc hektolitrů piva, v roce loňském se na prodeji piva Bernard nejvýrazněji podílel srpen. V tomto měsíci prodal pivovar 44 tisíc hektolitrů. „Jedná se o rekordní prodej v jenom měsíci za celou existenci Rodinného pivovaru Bernard,“ dodal Zdeněk Mikulášek.

O růstu Rodinného pivovaru Bernard v roce 2018 vypovídají i tržby, ty dosáhly takřka 781 milionu korun. V roce 2017 to bylo 672 milionů korun. „Zisk společnost využívá v první řadě na další investice a modernizaci pivovaru,“ zdůraznil mluvčí pivovaru.

Rodinný pivovar Bernard je z hlediska objemu uvařeného piva největším na Vysočině. „V rámci celé České republiky máme ale pořád jen zhruba dvě procenta na trhu,“ uzavřel hodnocení nejúspěšnějšího roku mluvčí Zdeněk Mikulášek.

Ilustrační foto.
První letošní úmrtí na chřipku na Vysočině: na Pelhřimovsku zakazují návštěvy