VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální produkt Vysočina: výrobci chtějí být hlavně vidět

Pelhřimov - Již tři výrobky z Pelhřimovska se mohou honosit značkou Vysočina – regionální produkt. Její čerství majitelé si slibují od začlenění do elitní krajské rodiny především výraznější zviditelnění.

26.3.2009 5
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: Deník

„Na vztahu k regionu si opravdu zakládáme. Podle toho nazýváme i naše výrobky. Když se naskytla příležitost to úředně doložit a zároveň o sobě dát vědět, neváhali jsme,“ vysvětlil pohnutky k uchazečství o vysočinskou značku pravíkovský včelař Filip Liška.

Patří k tomuto kraji, tak ať se o tom ví

Kromě něho uspěli před posuzovatelskou komisí také rynárečtí výrobci originální kožené plastiky a galanterie. „Patříme sem. Navíc jako marketinkový nápad to není vůbec špatné,“ řekl Václav Mudra, podle něhož se kontakt na jejich kůží provoněnou dílnu dostane do celostátního katalogu majitelů regionálních značek. „To je pro nás lákavé,“ dodal Mudra.

Lákavý účinek

Jak doplnil další včelař Josef Rychecký, který získal certifikát již vloni zjara, účinek na sebe nemusí nechat dlouho čekat. „Tehdy jsem chtěl udělat něco pro zvýšení odběru medu. A vidíte, teď mám už dva měsíce vyprodáno,“ pravil křelovický včelař spokojeně.

Značka Vysočina – regionální produkt se začala udělovat před rokem. Dosud ji získalo 26 výrobců, jedenáct z nich právě letos v březnu. Většina z nich pochází z potravinářské branže. Podle pracovníků Zemědělské a ekologické regionální agentury (ZERA), kteří se o certifikaci starají, je nejdůležitější podmínkou k udělení známky jedinečnost výrobku se vztahem k Vysočině a tamním tradicím.

„V potaz se ale bere třeba i ohleduplnost k životnímu prostředí při výrobě, vztah k přírodě,“ připomněla Hana Uhlířová z agentury ZERA.

Zřejmě i proto se často hlásí včelaři. A úspěšně, mezi držiteli jich figuruje hned pět. „Vyrábíme čistě přírodní produkt, nic průmyslového,“ podotkl Liška, který si při přebírání certifikátu povšiml i práce dalších vyznamenaných.

Hlásí se i sami

„Všechno to jsou moc pěkné věci. Nepostrádá to nápad,“ zmínil například originální chléb z telčského pekařství. Spokojenost s označením pro regionální výrobky neskrývá ani krajský radní za regionální rozvoj Martin Hyský. „Vysočina se vyznačuje přirozeným zájmem producentů o certifikaci, což jinde není tak obvyklé. Již první rok existence této značky nám ukázal, že zdejší výrobky mohou obohatit trh svou jedinečností,“ prohlásil Hyský.

„To, že se o značce již ví, je jedině dobře. Živnostníci se nám kolikrát hlásí sami, aniž bychom je předtím oslovili,“ potvrdila Uhlířová, podle níž lze očekávat další udílení certifikátů ještě letos.

Letošní držitelé
cereální chléb – pekařství Telč
biomouka – mlýn Březník
bramborové polotovary – Jihlava
kožená plastika – Rynárec
pivo Rebel – Havlíčkův Brod
dřevěné hračky – Ledeč nad Sáz.
ruční bižuterie – dílna Vladislav
keramika – Nová Říše
ruční šperky – dílna Převrátilová
dekorativní keramika – Havran
včelí med – Kamenice nad Lipou

Autor: Michal Vítů

26.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Volební turistika je tady: Mladí přijeli pro důkaz, že volili v nejmenší öbci

Ilustrační foto

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Bohdalín: Na volby přišel bez občanky

Bohdalín – Na obecním úřadu v Bohdalíně na Pelhřimovsku pokračují volby bez problému. Jeden tamní obyvatel si však spletl občanský průkaz s průkazem řidičským.

Ve velkém okrsku odhadovali slušnou volební účast

Pelhřimov – Do volební místnosti na pelhřimovském městském úřadě, kde i při letošních sněmovních volbách pracovala okrsková volební komise patřící k okrsku číslo 10, byla volební účast podle odhadů členů komise slušná.

Kateřina Ješetová zažila své volební poprvé

Kamenice nad Lipou – K volbám se v pátek, jako spousta dalších lidí nejen z Vysočiny, vydala i Kateřina Ješetová z Kamenice nad Lipou.

Na biofarmě se musejí dobře střídat plodiny a více nad tím přemýšlet

Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení