Jak použít medvědí česnek?

Je to jednoduché: listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů: nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Dá se také na delší dobu uchovat v podobě pesta.

„Pesto pak můžeme kdykoli dát na těstoviny, do rizot, ochutit jím polévku, marinovat masa… Jeho chuť můžeme ozvláštnit různými druhy oříšků. Já dávám přednost makadamovým, které jsou chuťově zajímavější, jemnější a „oříškovější,”, než například obvyklé piniové,“ říká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad.

Během saunování i po něm je potřeba doplňovat kvalitní tekutiny.
Doplňte (nejen po saunování) vitamíny a objevte smoothie!

Co je to vlastně medvědí česnek?

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 cm, která se u nás vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. V přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Pesto z medvědího česneku podle Lukáše Strnada

Suroviny:

0,15 kg medvědího česneku
0,05 kg makadamových ořechů
Sůl
0,05 kg parmezánu
0,05 l olivového oleje extra panenského

Postup:

Očištěný česnek rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin, uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti. Pesto se mixuje do hladka - konzistenci kontrolujeme dle stupně rozmixování ořechů, aby nezanechávaly kousky ve směsi (zpravidla stačí 2 až 3 minuty v nejvyšších otáčkách).

„Pro zvýraznění chuti pesta používám parmezán. Dá se použít i pecorino, ale to je v pestu na můj vkus již příliš aromatické,” radí Lukáš Strnad.

Jak skladovat pesto: V chladném prostředí, ideálně v lednici. Při správném skladování vydrží i měsíce. “Důležité je přidat do nádoby olivový olej tak, aby jím bylo pesto celé zalité. Pak se k němu nedostane vzduch a nezkazí se. Ani mražení pestu na kvalitě nijak neuškodí,” uzavírá Lukáš Strnad. 

Všechny speciály z edice kondice lze zakoupit na eshopu https://eshop.kondice.cz/.

Předplatné časopisu Kondice lze objednat ZDE.

A na webu Kondice.cz najdete stovky cvičebních videí, podcasty s odborníky a denně nové články o zdraví a psychologii.