„Každá medaile z takhle velkého turnaje je úspěch. Mám z nich radost, ale na druhou stranu jsem doufal i ve víc. To musím přiznat,“ vyjádřil se možná trochu překvapivě trenér Petr Lacek.

Jeho tým navazoval na stříbro z před dvou let z portugalské Coimbry. Tam se do finále probojoval Jakub Skořepa. „Tyhle výsledky nechci moc srovnávat. Úroveň univerzitního šampionátu za ty dva roky hodně zvedla. Dá se říci, že v Záhřebu to byl o třídu lepší turnaj,“ domnívá se pelhřimovský kouč.

Přesto Jakub Skořepa opět sahal po postupu do zápasu o titul. „Dá se říci, že mu chybělo deset vteřin. Byla to trochu smůla,“ mrzelo Lacka.

Ilustrační foto
Obrat završil Kříženecký

Skořepa po snadném postupu v prvním kole svedl vyrovnanou bitvu s Chorvatem Lukou Skenderem. „Dvě kola prohrával, ale s tím jsme počítali. Podle předešlého zápasu jsme věděli, že soupeři v závěru schází síly, proto jsme se soustředili na třetí kolo. Kuba to v něm otočil, ale v posledních deseti vteřinách dostal tři trestné body od rozhodčích doslova za hlouposti. Nevím, čím jsme se jim nelíbili,“ zlobil se trenér.

Také Dominika Hronová snadno vyhrála první boj a opticky navrch měla i se soupeřkou z Ukrajiny. Postup ale vybojovala Viktorie Sobko. „Bylo to jako dobývání hradu. Domča útočila, ale prosadit se nedokázala. Bojovala ale o kategorii výše, držet se celý rok ve čtyřicet devítce je pro ni obtížné. Přijdou důležitější turnaje,“ mávl rukou nad porážkou Petr Lacek.

Blízko medaili byl Jan Fiala, který nad čtvrtfinálovým soupeřem prakticky celá tři kola vedl. Nakonec ale prohrál rozdílem dvou bodů. V kategorii do 68 kilogramů bojoval rovněž Josef Med. První zápas pro něj ovšem stal konečnou. „Sice první kolo vyhrál 5:1, ale pak už byl lepší Francouz. Není to rozhodně ostuda, soupeř má bronzovou medaili z mistrovství světa,“ upozornil kouč.