„Zažít olympijskou atmosféru je pro většinu mladých sportovců silným zážitkem a zároveň motivací, aby tuto atmosféru zažili ve větším měřítku na skutečné olympiádě,“ vzkazuje sportovním nadějím Beneš.

ODM 2019Zdroj: Deník / Karel LíbalCelkově 230 sportovců bude Vysočinu reprezentovat ve všech sportech kromě skoku na trampolíně a street artu. Silný by měl být pro tuto výpravu zejména volejbal, který bude mít zastoupení nejen na hřišti, ale také v podobě vlajkonoše.

Tím totiž bude Jan Štokr, dlouholetý český reprezentant, který hrál mimo jiné také v prestižní nejvyšší italské lize nebo vyhrál volejbalovou Ligu mistrů. Se svým milovaným sportem začínal v Telči a zasloužil se tak o rozvoj jeho rozvoj v celém kraji.

Trénink FC Vysočina Jihlava.
Fotbalová Vysočina je po dovolené opět v akci, tým opustil Klíma

Příprava na tak velkou akci neobnáší pouze přípravu sportovní, ale také organizační. Kromě zajištění vlajkonoše se jedná o spoustu důležitých detailů, které musí pořadatelé zajistit tak, aby vše proběhlo hladce.

Vysočina obhajuje 29 medailí

„Příprava vedoucích výprav na ODM probíhá již prakticky rok dopředu. Musíme komunikovat s trenéry a organizátory, zajistit reprezentačního oblečení a dopravu na olympiádu, nebo také akreditaci jednotlivých sportovců a trenérů,“ připomíná Zdeněk Beneš.

Na poslední letní Olympiádě dětí a mládeže bral kraj Vysočina celkem 29 medailí, z toho 7 zlatých, 12 stříbrných a 10 bronzových. Mezi nejvýraznějšími úspěšnými sporty dominovala moderní gymnastika, ve které získali sportovci z Vysočiny nejvíce cenných kovů.

Letos bude výprava kraje z pomezí Čech a Moravy spoléhat spíše na jiné sporty. Kromě již zmíněného volejbalu mají šanci také sportovci v individuálních sportech. „Věříme orientační běžcům a letním biatlonistům. I v dalších sportech se jistě najdou sportovci, kteří mají ty nejvyšší ambice a mohou získat cenný kov,“ upozorňuje vedoucí výpravy Kraje Vysočina Beneš.

Autor: Jiří Vokřál - člen programu Mladí novináři na ODM 2019