Úplně přesné bude říct závěrečné kolo premiérového ročníku pistolové ligy. Zcela nová soutěž se na košetické střelnici konala letos poprvé. „Hledali jsme a hledáme nové formy využití střelnice. Proto jsme se rozhodli pro soutěž ve střelbě z pistole,“ vysvětlil okolnosti zrodu novinky František Daniel, předseda organizace, která provoz na střelnici u Košetic zajišťuje.

Tady je na místě lehce upřesnit terminologii. Před rokem 1989 sportovní střelbu v tehdejším Československu organizoval především Svazarm. Nástupnickou organizací se pak stalo AVZO, což je zkratka názvu Asociace víceúčelových základních organizací. A mezi ně patří třeba střelecké kluby. Jeden takový v minulosti pod starým názvem a v současnosti pod názvem novým působí i v Košeticích.

Na první kolo košetické pistolové ligy přišlo či přijelo 13 střelců. Nakonec se během dalších kol, jichž bylo dohromady pět, jejich počet zdvojnásobil. A už nebyli jenom z Košetic a nejbližšího okolí.

Pavel Matys, který střílí pod ČSS Pelhřimov, přijel do Košetic z Jihlavy. „Jsem tady potřetí, jezdím od chvíle, jakmile jsem se o této soutěži dozvěděl,“ popsal svoje zapojení do soutěže Pavel Matys.

Když si po soutěžním vystoupení balil zbraň i další nezbytné pomůcky, které ke střelbě patří, měl rozporuplné pocity. „Nejsem moc spokojen s tím, jak jsem zastřílel. Ale střílelo se mi dobře, střelnice je tady pěkná,“ dodával muž, který se sportovní střelbě věnuje šest let.

Milan Pechánek z Počátek střílí třicet let, ale jinak přiznal, že má s novou soutěží a modernizovanou střelnicí podobné zkušenosti. „Na pistolové lize jsem tady podruhé, předtím jsem o ní nevěděl. Střelnice je moc pěkná, je tady celkově příjemné prostředí,“ reagoval na dotaz Milan Pechánek.

Jisté je, že premiérový ročník nové soutěže sklízel uznání. „Pistolová liga se líbila, už myslíme na další ročník,“ říkal František Daniel. „Víme o tom, že první ročník nebyl dokonalý, příště to bude určitě lepší a čekáme i větší zájem a vyšší účast,“ doplňoval.

Košetičtí nadšenci ale mají v hlavách i další nápady, jak střelnici oživit a zatraktivnit a vyjít vstříc současným trendům ve sportovní střelbě. Rádi by, aby se na střelnici mohlo střílet pistolí na otočné terče. „Systém otáčení funguje tak, že střelec má pouhé tři vteřiny na výstřel, pak se terč otočí na sedm vteřin o 90 stupňů, v tu dobu do něj nelze střílet, a tak se to celé opakuje,“ popsal princip František Daniel.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Ztracená skautka byla nalezena rychle a v pořádku

Pro tuto střeleckou disciplínu je ale třeba další terčové zařízení, které je poměrně drahé. „Věřím, že se nám podaří sehnat prostředky a že vše dokážeme zhotovit vlastními silami. Ale nebude to hned,“ uvědomoval si nástrahy zavádění oblíbená akční střelecké disciplíny František Daniel.

A zavzpomínal na historii areálu, který začal být budován před 55 lety a díky stotisícové investici, na níž se podílely stejným dílem obec i klub, proměněn do současné podoby v posledních dvou letech.

Samotná sportovní střelba se za oněch 55 let změnila k nepoznání. Dnes je lákadlem, které patří mezi zajímavé a aktivní způsoby trávení volného času. „Střelba vyžaduje maximální koncentraci. Aby střelec dosáhl kvalitních výsledků, tak musí zapomenout na všechny starosti, které měl přes den v hlavě. I proto se říká, že si člověk na střelnici doslova vyčistí hlavu. A možná někomu pomáhá i v tom, že si koncentraci zlepšuje,“ odhadoval František Daniel.

A k dohadu připojil i přání, když zase chvíli mluvil o budoucnosti střelnice na okraji Košetic. „My jsme tady většinou teď v důchodovém věku, tak bychom rádi, kdyby si cestu mezi nás začali nacházet i ti mladší,“ uzavřel povídání František Daniel.

Galerie vítězů 2017

(Vítězové pistolové ligy na střelnici v Košeticích)

Velkorážní pistole (7,62 až 9,65 mm ) – střelci registrovaní v AVZO (10 klasifikovaných): Karel Hrádek (AVZO Košetice)

Velkorážní pistole – střelci neregistrovaní v AVZO (16): Miroslav Koch (KVZ Počátky)

Sportovní pistole (5,6 mm) – střelci registrovaní v AVZO (4): Jan Snítilý (AVZO Košetice)

Sportovní pistole – střelci neregistrovaní v AVZO (12): Pavel Matys (ČSS Pelhřimov)