„Bylo by to dobře. Letošní ročník je sice vyrovnaný, ale lídři jednotlivých tříd zatím jasně vládnou,“ přejí si promotéři.

Nejsilnější třídě zatím jasně vládne Martin Michek, jenž kromě úvodní jízdy v Lokti na nejvyšší stupínek zatím nikoho jiného nepustil. Sympatický Jihočech považuje trať v Pacově za svůj domácí, a tak by rád svou zatím neotřesitelnou pozici udržel.

„V tomto areálu se mi vždycky dobře závodí, je pestrý. Doufám, že se mi bude dařit i letos,“ nechal se slyšet.

Na samotném západě Vysočiny to však nebude mít vůbec jednoduché, do hry totiž vstupuje Filip Neugebauer, který se již zotavil ze zlomeniny klíční kosti. „V celkovém pořadí zálusk na přední pozice nemám, pojedu jen vybrané závody,“ uvedl.

Druhý v pořadí je zatím Jaromír Romančík, který ztrácí na vedoucího Michka čtrnáct bodů. Ten si pochvaloval, že už dokáže držet krok i se světovou konkurencí. To si potvrdil v seriálu mistrovství světa v německém Teutschenthalu, kde si vyjel cenný bod.

„V Teutschenthalu před závody hodně pršelo, takže se vyjely obrovské koleje. Bohužel jsem se nevyvaroval chyb a několikrát jsem upadl. Druhou jízdu jsem měl však dobré tempo a do čtyřiadvacáté minuty jsem se držel ve skupince bojující o šestnácté místo. Pak jsem trochu zvolnil a dojel dvacátý. Každopádně se už trochu cítím, že do této konkurence patřím,“ pochvaloval si.

Ilustrační foto.
Pelhřimovský dorost nechal Kohoutovicím jen bod, Humpolec v Brně neuspěl

Naopak největším smolařem sezony je zatím bezesporu Martin Finěk. Smůla ho pronásledovala i v předchozím díle v Dalečíně. „Bohužel jsem dostal kamenem mezi oči a musel jsem zastavit. Doktoři mi nos na trati zašili, ale druhou jízdu s tím nešlo jezdit. V nemocnici následně zjistili, že nos mám zlomený. Už je ale vše v pořádku. V Pacově bude dost velká konkurence, slyšel jsem, že mají přijet i kluci z Německa tak se máme na co těšit. Budu se snažit zajet co nejlepší výsledek,“ říká Finěk.

Kategorii MX2 letos vládne Maďar Bence Szvoboda, jenž se ujal celkem jasného vedení. Všichni zainteresovaní však sledují, zda ho udrží. Už několikrát se stalo, že s rozvahou jedoucí Francouz Suliven Jaulin ho v konečném pořadí předstihl. Tomu navíc pacovský Propad sedí.

„Do Pacova se těším, mám zdejší trať rád. Bence je nyní hodně rozjetý, ale věřím, že spolu opět svedeme krásné souboje a dokážu ho porazit. Jedeme oba hodně agresivně, a to se divákům bude líbit,“ říká Jaulin.

Nejlepším českým jezdcem je zatím Martin krč, ze čtvrté pozice ho nahání Patrik Liška. Ten je zatím se svým dosavadním účinkováním překvapen. „Během tréninků se snažím zapracovat na zlepšení techniky jízdy a odbourávání zlozvyků,“ opatrně komentuje své letošní výkony Liška.

Na programu jsou i další dvě kategorie. Hodnotný zážitek slibují i výkony veteránů a žen.

Program
Neděle 4. června
11.45: 1. jízda žen
13.05: 1. jízda třídy MX2
13.50: 1. jízda Veterán
14.20: 1. jízda třídy MX2

15.05: 2. jízda žen
16.00: 1. jízda třídy MX2
16.50: 1. jízda Veterán
17.25: 1. jízda třídy MX2

Pozn.: Po 2. jízdě každé kategorie bude vyhlášení vítězů