Kdy jste se poprvé vyhoupla do koňského sedla?
Bylo to v mých jedenácti letech. Jezdit na koních byl vždycky můj sen. K mé profesi mě vlastně už jako malou přivedla babička. Její rodina měla zemědělství a koně měla na statku. Používali je k práci, babička s nimi tedy přišla do styku několikrát denně.

Jaké úspěchy už máte za sebou?
Kromě sedmi úspěšných finále ve Zlaté podkově jsem také trojnásobná vítězka mistrovství České republiky. Dvakrát jsem se účastnila mistrovství Evropy ve Francii. A také jsem vyhrála KMK, to je Kritéruim mladých koní. V těchto závodech mezi sebou o titul šampion soupeří čtyřletí, pětiletí a šestiletí koně v disciplínách skákání a drezura.

Co všechno obnáší příprava koní na turnaje?
Jde o celoroční starost. S tréninkem začínáme už v zimě, aby měli koně fyzičku. Později je pak připravujeme na královskou jízdu a drezuru, to jsou cviky, které se předvádějí v takovém obdélníku.

Musíte si koně vhodné pro vaši profesi speciálně vybírat?
Musíme. Koně musejí být fyzicky zdatní a zároveň šikovní, aby zvládli i parkur nebo soutěž všestrannosti. My si vybíráme hlavně plnokrevníky. Někdy jsou s nimi ale problémy, jsou hodně živí, což ale moc nesvědčí drezúře.

Máme za sebou dlouhou tuhou zimu a parné léto. Jak koně snášejí počasí tohoto roku?
Zima koním nevadí. Jsou to zvířata. Někdo je dokonce nechává celoročně venku ve výběhu, to se mně osobně nezamlouvá. My jim v zimě dáváme přes hřbet aspoň deky. Obecně si ale myslím, že zima je pro takové zvíře míň hrozná než velká vedra. V těch je totiž obtěžuje bodavý hmyz a oni se nemohou nijak bránit. Navíc v boxech, v nichž je převážíme na turnaje, je teplo mnohonásobně vyšší. Když po nich ještě chceme nějaký výkon, musíme je tedy občas vzít provětrat a kropit vodou.

Čím vás vaše profese nejvíce přitahuje?
Přitahují mě koně sami o sobě. Neustále mě to baví. Má práce je vlastně mým koníčkem. A je zajímavé ta zvířata připravovat na různé typy disciplín a pak s nimi zažívat ten adrenalin.

Pořádáte u vás na statku kurzy nebo prohlídky pro veřejnost?
Prohlídky samozřejmě pořádáme, ale soustředíme se spíše na výcvik koní. Lidé si je u nás mohou nechat ustájené, my jim je trénujeme a jezdíme na nich. Pod naším vedením se tu pak zájemci o profesionální ježdění mohou zlepšovat.

Má podle vás profesionální závodění a celoroční starost o koně kromě výhod také nevýhody?
Pro mě je výhoda rozhodně v tom, že jsem pořád venku a navíc se zvířaty. Mezi ta negativa patří stejně jako u mnoha jiných prací úrazy, a to úrazy nejen koní, ale i lidí. A samozřejmě místní klima, především drsná zima. Pokud se totiž nechce sportovcům, schovají prostě raketu nebo míč na nějaký čas do sklepa, ke koním ale musíte běhat za každého počasí.

Karolína Hovorková