Ve skeetu byl v kategorii dorostenců želízkem v ohni píseckého střeleckého klubu pelhřimovský střelec osmnáctiletý Martin Buchta z Útěchoviček.

„Když jsem přijel v pátek do Plzně, už jsem cítil, že by mi tyto závody mohly vyjít. Nasvědčoval tomu i trénink první den, kdy jsem udělal pouze čtyři chyby. Pořádně jsem se vyspal, abych byl ráno co nejvíce koncentrovaný a připravený střílet co nejlepší výsledky, což se mi podařilo a po nástřelu 67 ze 75 jsem byl na horních příčkách tabulky. Řekl jsem si, že hlavně nesmím nic podcenit a musím být pořádně připravený na druhý den, protože jsem tušil, že když střelím takový průměr, dostanu se do finále a budu bojovat o medaili," vyprávěl o závodech.

Rozhodl rozstřel

V co doufal, se také povedlo. „Do finále jsem šel z prvního místa, které jsem si udržel až do konce i po nervydrásajícím rozstřelu o zlatou placku. Teprve pak ze mě spadla nervozita a přišla radost z vítězství," popisoval Martin Buchta, jaké napětí závody provázelo.

A neopomněl také zmínit některé technické parametry. „Závodníci střílejí brokovnicemi ráže dvanáct, náboji české výroby Sellier&Bellot z Vlašimi, přičemž průměr broku je dva milimetry," řekl.

Martina Buchtu ke střílení přivedl otec Petr a kamarád Jiří Lacina. „Po jeho boku jsem vystřelil první patrony na brokových střelištích. Po nástupu na Střední lesnickou školu (SLŠ) v Písku jsem nastoupil do Sportovně střeleckého klubu SLŠ Písek, kde jsem se pod vedením zkušeného trenéra Petra Zvolánka zdokonaloval a dále zdokonaluji, abych dokázal střílet co nejlépe," dodal mladík. Další rozvíjení jeho talentu a účast v soutěžích se ovšem neobejdou bez podpory sponzorů, které je, jak přiznává, dost těžké sehnat.