Pořádající HC Háje připravil akci pro devět družstev, ale přihlášených bylo patnáct. Mezi těmi, na které se nedostalo, nebyl DHK Slavoj Žirovnice. To, že tým ve startovní listině zůstal, se organizátorům vyplatilo. Dívky z Vysočiny, jež do kategorie mladších žaček patří prvním rokem, totiž předvedly vynikající házenou, která jim zajistila prvenství bez ztráty jediného bodu.

„Jsem na holky pyšná, dokazují nemožné, porážejí o rok starší soupeřky skvělou hrou. Je to výsledek poctivosti v trénincích a také pohody ve výborné partě, kterou děvčata tvoří. Do zápasů se daří zapojovat všechny hráčky, to je právě smyslem týmové hry," má ze svých svěřenkyň ohromnou radost trenérka Iveta Brabcová.

Cestu za prvenstvím v jubilejním X. ročníku jihoměstské ceny načala Žirovnice výhrou nad Pískem, která, jak se později ukázalo, byla velmi důležitá. Utkání proti tvrdým Jihočeškám jako vždy bolelo, ale výhra těšila.

Celý sobotní program Slavoj zahajoval, hrál s domácími Háji a rozkoukání mu trvalo celý poločas, který skončil nerozhodně. Po změně stran už ovšem nebylo o vítězkách pochyb, protože házenkářky Žirovnice už neinkasovaly.

Následovalo střetnutí proti Hanačkám u Olomouce, s nimiž žirovnické házenkářky dosud neměly co dočinění. Daly si na ně pozor, od úvodu vedly a bez problému si připsaly dva body.

Ivančice poté příliš nezlobily. Další protivník z Plzně v závěru odpadl, dostal čtrnáct gólů, víc Žirovnice nikomu nedala. Závěrečným sobotním sokem byl Zlín, jenž byl pasován do role favorita turnaje. Pro Slavoj se stal výzvou a koncentrovaným výkonem mu nedal šanci. Byl lepší ve všem. Dařilo se pivotmankám, křídlům, střelba z dálky byla přesná, za výbornou obranou skvěle chytala brankářka. Družstvo z Baťova města se nezmohlo na nic.

Večer před nedělí strávily holky z Vysočiny v bazénu a pizzerii, nabraly sílu a další pohodu, kterou přenesly do druhého poločasu proti Třeboni, s níž po změně stran musely otáčet nepříznivé skóre. Zvládly to.

Na závěr si Žirovnice v bouřlivé atmosféře zahrála proti Velké nad Veličkou. Také soupeřky ze Slovácka porazila, i když se zprvu střelecky trápila. Vyhrála tak celý turnaj naprosto přesvědčivě.

Cenu pro nejlepší střelkyni získala Adéla Brabcová, jež se trefila čtyřiačtyřicetkrát. „Holky se prostě nevzdávají, mají velkou morální sílu, která jim pomáhá zvrátit zápasy, v nichž se nedaří. Samozřejmě, že všechno není ideální, kupříkladu nám chybí druhá střelkyně sedmiček, problém máme se střelbou z delší vzdálenosti. Výkony brankářek kolísají, v obraně jsou nedostatky, ale celkově je radost s holkami pracovat, protože jsou všechny moc fajn," nadšeně uvedla Brabcová.

Žirovnice – výsledky: TJ Sokol Písek 8:6, HC Háje JM Praha 8:4 (4:4), DHK Zora Olomouc 10:7, HK Ivančice 11:4, DHC Plzeň 14:7, HC Zlín 10:5, TJ Jiskra Třeboň 12:8, SHK Velká n./V. 10:6.

Žirovnice – sestava: A. Bláhová, Kneslová – E. Bláhová 2, Brabcová 44/15, Z. Coufalová 7, A. Čechová 1, Hemberová 9/1, B. Heřmánková 7, Kalců, Novotná, Papáčková, Randlíková 7, T. Šindelářová 9.

1. Žirovnice 8 0 0 83:47 16
2. Písek 7 0 1 85:29 14
3. Plzeň 5 0 3 65:62 10
4. Zlín 5 0 3 65:47 10
5. Velká n./V. 4 1 3 53:66  9
6. Třeboň 3 1 4 55:71  7
7. Háje 2 0 6 32:51  4
8. Olomouc 1 0 7 36:57  2
9. Ivančice 0 0 8 36:79 

 Roman Pišný