Třetí největší slovenské město hostilo akci podvanácté, letos se jí v šesti kategoriích zúčastnilo 88 týmů z jedenácti evropských států. Družstvo z Vysočiny startovalo ve třídě A13, kde se prezentovalo 16 celků z Maďarska, Litvy, Polska, Slovinska, Slovenska, Česka a Srbska.

Cesta vlakem, jež měřila skoro sedm stovek kilometrů, byla pro třináct žirovnických žaček únavná, ale nijak jim neubrala na elánu, který si přinesly do kvalifikačních zápasů ve skupině. Turnaj zahajovaly v duelu proti Prešovu, vyhrály ho díky nesmírné bojovnosti. O tři hodiny později se pak postavily Maďarkám, jež byly všechny neuvěřitelně narostlé. Házenkářky Slavoje ovšem předvedly skvělý výkon, hlavně po změně stran jim vyšlo prakticky všechno a o hlavu vyšší soupeřky pokořily rozdílem osmi gólů.

Zápas 27. kola hokejové 2. ligy skupiny Střed mezi HC Lední Medvědi Pelhřimov a HC Moravské Budějovice 2005.
Derby Vysočiny rozhodla smršť ve třetí třetině

Druhý den dopoledne Žirovnice dokončila excelentně kvalifikaci, když vyhrála nad srbskými sokyněmi. Z první pozice tak postoupila do čtvrtfinále, v němž se střetla se Slovinkami.

Vzhledem k tomu, že už šlo o play-off, byly Češky v úvodu dost rozpačité. Postupně se ale nervozity zbavily a nakonec jasným způsobem béčko Lublaně zdolaly. Oslavit postup do semifinále šly poté do laserové arény, kde si užily pořádnou legraci.

Boj o medaile zahájily mladší žákyně Slavoje hned ráno. Čekalo na ně slovinské áčko, které se prosazovalo tvrdou hrou. Žirovnice se jí snažila přizpůsobit, ale pro tento způsob hry neměly pochopení ukrajinské ženy s píšťalkou. Zatímco Lublani tolerovaly útočné fauly a přešlapy brankoviště, tak český tým neustále posílaly do oslabení. Navzdory heroickému výkonu nebyla šance uspět.

„Tohle si holky nezasloužily. Byly z toho zdrbané. Zklamání se posléze přeneslo do zápasu o bronz s Maďarkami. Z naší strany to bylo trápení, chyběla chuť bojovat, do branky nám napadaly laciné góly. Navíc bylo povoleno používat na balón lepidlo, což příliš neznáme. Prohra mrzí, na medaili holky měly. Čtvrté místo je sice jen bramborové, ale v konkurenci silných družstev to je pro náš házenkářský klub ohromný úspěch,“ uvedla trenérka Žirovnice Iveta Brabcová.

Výsledky Žirovnice – základní skupina A: Prešov 13:7, Tiszavasvári 16:8, Kosmaj 11:7. Čtvrtfinále: Mercator II. 16:7. Semifinále: Mercator I. 8:10. O 3. místo: Angyalfoldi 11:14. Žirovnice – sestava: Kneslová – Brabcová, Brtníková, A. Čechová, Hemberová, B. Heřmánková, Janková, Janoušková, Minaříková, Mráčková, Novotná, Papáčková, Schmidtová. All Stars A13: Laura Demjánová – Zoe Kövecsesová (obě Angyalfoldi), Adéla Brabcová (Žirovnice), Laura Ignaczová, Fanni Horvathová (obě Ferencváros), Žana Cerovaková, Eva Ovenová (obě Mercator I.).

Volby 2018.
Pelhřimovsko ovládl Miloš Zeman

Konečné pořadí A13 (16): 1. Ferencváros (Maďarsko), 2. RK KRIM Mercator I. (Slovinsko), 3. Angyalfoldi Sportiskola és DSE (Maďarsko), 4. DHK Slavoj Žirovnice, 5. Iuventa Michalovce (Slovensko), 6. ZRK Avala (Srbsko), 7. Tiszavasvári SE (Maďarsko), 8. RK KRIM Mercator II., 9. HC Garliava (Litva), 10. RK Kosmaj (Srbsko), 11. Érd HC (Maďarsko), 12. UKS Dziewiatka Legnica I. (Polsko), 13. ŠŠK SLŠ Prešov (Slovensko), 14. LKS Balmazujvárosi (Maďarsko), 15. 1. SC Bohumín 98, 16. UKS Dziewiatka Legnica II. (rop)