„Zápas rozhodl absolutně špatný začátek. Nebyli jsme soustředění na hru, nebyli jsme schopní hrát to, co jsme chtěli,“ štve Bašného.

Češky v úvodním duelu nezachytily úvod a už v 5. minutě prohrávaly 1:4. Nespokojený trenér Bašný si za nepříznivého stavu 3:8 vyžádal oddechový čas. Hru týmu se snažil oživit střídáním, postupně obměnil celou sestavu včetně brankářky, nic ale nepomáhalo.

Mizerný začátek navíc podtrhla hloupá červená karta pro spojku Kordovskou ve 21. minutě za chybné vběhnutí na palubovku v době, kdy si odpykávala druhé vyloučení. Následoval třetí dvouminutový trest a odchod na tribunu. „Rázem jsme nemohli dělat rotaci hráček a měli jsme málo možnosti, jak naši hru organizovat,“ mrzí Bašného.

Na přísné rozhodčí ale porážku nezlobil.

„Byli jsme předem upozornění na to, že některé situace budou rozhodčí posuzovat přísněji, než jindy, ale ne vždycky. Měli jsme sedm vyloučených, což je moc,“ ví Bašný.

Zatímco nervózní Češky chybovaly a faulovaly, Rumunky byly v pohodě a snadno skórovaly. Dařilo se hvězdě Neaguové, důležité branky střílely také urostlá pivotka Pinteaová se spojkou Buceschiovou.

„Některé situace jsme ubránili dobře, jinak jsme to ale měli zvládnout lépe,“ uvedl Bašný.

Ztráta nepříjemně narůstala, Češky po přestávce doháněly šestigólovou ztrátu.

Chvíli jim to nešlo, postupně ale zlepšily obranu a začaly dotahovat. V brance se dařilo Kudláčkové, rozstřílela se hlavně křídla.

Závěr byl znovu strhující. V 56. minutě Jeřábková ranou do odkryté branky snížila na 28:26. Vzápětí těsně minula soupeřovu branku Luzumová. Probuzení přišlo pozdě. Rumunky už náskok nepustily.

„Ve chvíli, kdy jsme stahovali náskok, věřily, že Rumunky můžeme porazit. K tomu nám chybělo pár minut a taky dost štěstí. Ale nemyslím si, že bychom si zasloužili vyhrát. Rumunky byly velkou část zápasu lepší. Po takovém špatném začátku se dá těžko utkání zvrátit.

České reprezentantky na úvod evropského šampionátu prohrály 28:31, a pokud chtějí jít dál, musí se zlepšit. Cesta do osmifinále je pořádně těžká. Vede přes Norsko a Německo, elitní evropské celky.

„Český tým funguje jenom na tom, že má velkou psychickou sílu. Pokud ji mít nebudeme, tak zápas neuhrajeme v žádném případě,“ ví Bašný.

Velké překvapení přinesl hned úvodní duel skupiny D v Brestu. Obhájkyně evropského zlata a úřadující vicemistryně světa z Norska podlehly Německu 32:33 a nečekaně si zkomplikovaly situaci. Nečekaný výsledek však rozhodil české házenkářky.

„Myslím si, že to hráčky měly v hlavě. Pozitivní informace to určitě nebyla,“ říká Bašný.

Právě Norky budou dalším soupeřem českých házenkářek v boji o postup ze základní do osmifinálové skupiny. Druhý duel je na programu v pondělí v jednadvacet hodin.

(od zvláštního zpravodaje)

Mistrovství Evropy v házené žen 2018, skupina D 

Česká republika – Rumunsko 28:31 (11:17)

Nejvíce branek: Luzumová a Malá 5, Knedlíková 4 - Buceschiová a Neauguová 8, Pinteová 6.
Rozhodčí: Christiansenová, Hansenová (obě Dánsko). Vyloučení: 7/4. Červená karta: 21. Kordovská (Česká republika). Sedmimetrové hody: 4/3 – 6/5. Diváci: 3200.

Česká republika: Satrapová, Kudláčková – Knedlíková 4, Kovářová 3, Ryšánková, Mika 2, Kordovská 1, Luzumová 5/1, Mikulášková, Šustková 3, Adámková 1, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková 4, Malá 5/2. Trenér: Jan Bašný.

Rumunsko: Deduová, Dumanskaová – Udristioiuová 3, Geigerová 1, Buceschiová 8/4, Neaguová 8, Perianuová, Laslová, Ardeanová-Eliseiová, Pinteaová 6, Floricaová 1, Ratiuová, Băcăoanuová 1, Zamfirescuová, Chiperová 1, Dragutová 2. Trenér: Martin Cedres.

Další výsledek: Norsko – Německo 32:33 (16:15)