Ledovka uzavřela silnici první třídy mezi Ždírcem nad Doubravou a Údavami na Havlíčkobrodsku. „Na místo byla vyslána cestou operačního střediska údržba silnic,“ informovala po osmé hodině ranní policejní mluvčí Dana Čírtková.

Po půl deváté dopoledne už policisté hlásili zledovatělé silnice v rámci celého kraje Vysočina. I více dopravních nehod. Hromadná srážka kamionů zablokovala na 136. kilometru u Měřína dálnici D1 ve směru na Prahu. „V hromadné nehodě vozidel je osm kamionů a tři dodávky, dvě osoby se lehce zranily," sdělila Čírtková. Krátce před půl jednou odpoledne je místo průjezdné jedním jízdním pruhem.

Dálnice se odpoledne znovu uzavřela na 136. kilometru ve směru na Prahu kvůli vyprošťování kamionu. Policie odkláněla dopravu na 141. kilometru. Zpět na D1 řidiči najížděli na 134. kilometru. Před sedmou hodinou večer se podařilo dálnici zprovoznit.

Jiná hromadná nehoda dvaceti vozidel zablokovala ráno směr na Prahu na 143. kilometru. „Z toho je pět kamionů. Dálnice je neprůjezdná,“ popsala policejní mluvčí. Objízdné trasy kvůli počasí nestaví. „Dálnice je v kraji Vysočina obtížně sjízdná v celém úseku od 130. do 150.km v obou směrech,“ doplnila Čírtková. I tam krátce před jednou hodinou odpoledne bylo možné projet jedním pruhem.

Kolem desáté hodiny dopoledne se srazily dva kamiony a autobus na 152. kilometru u Lhotky ve směru na Prahu. Nikdo se naštěstí nezranil. Dálnice byla po poledni v místě průjezdná jedním jízdním pruhem. Řidiči ale museli dbát zvýšené opatrnosti.

Sjet z dálnice ve směru na Prahu mohla osobní auta v prostoru exitu u Velké Bíteše na 162. kilometru na silnici druhé třídy. Vrátit se zpět na dálnici bylo možné na 134. kilometru.

Nehoda se stala před jedenáctou hodinou na silnici u Lhotky na Pelhřimovsku.
Sníh a vítr trápí řidiče: auto u Lhotky na Pelhřimovsku narazilo do stromu

Směr na Brno dálnice byl průjezdný, ale policisté apelovali na řidiče, aby i tam dbali zvýšené opatrnosti. „V kraji Vysočina máme od rána hlášeno sedmdesát oznámení o dopravní nehodě nebo problémech se sjizdností," dodala mluvčí.

Nehody dopoledne přibývaly i na dalších místech kraje. Vážná nehoda se stala před desátou hodinou dopoledne v Cetorazi na Pelhřimovsku. „Řidič s vozidlem Opel při projíždění zatáčky dostal smyk a narazil do stromu. Utrpěl vážné zranění,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Vážným zraněním skončila i nehoda ve Žďáře nad Sázavou. Kolem půl jedenácté se srazilo nákladní auto s osobním v ulici Jamská. „Řidič osobního vozidla narazil do nákladního automobilu. Utrpěl vážná zranění a byl letecky transportován do nemocnice,“ popsala mluvčí Kroutilová.

Neprůjezdná byla po druhé hodině odpoledne silnice mezi Stájí a Rudolcem. Provozu brání dva kamiony, které tam uvízly.

Nesjízdné byly ráno i silnice mezi Věcovem a Míchovem a u Jimramova na Žďársku.

Ráno v osm hodin byla největší sněhová nadílka na Havlíčkobrodsku – v Přibyslavi tři centimetry a v Bystřici nad Pernštejnem dva. V Přibyslavi bylo ráno na Vysočině také nejchladněji, stejně jako v Novém Rychnově tam meteorologové naměřili -2,8 stupňů Celsia. V Košeticích bylo o dvě desetiny stupně méně.

Výstraha od meteorologů před silným sněžením, během kterého mohou místy napadnou až tři centimetry sněhu za hodinu, platí pro Vysočinu do úterní desáté hodiny dopoledne.

Výstraha před silným větrem s nárazy kolem 65 km/h má skončit v šest hodin večer.