Vyplývá to z přehledu o zásazích jednotek hasičů, který byl uzavřen k sedmé hodině ranní. Předpověď, že silný vítr zasáhne i Vysočinu, se naplnila. Největší problémy se začaly objevovat kolem půl páté ráno.

Už krátce po půl čtvrté jeli humpolečtí profesionální hasiči odstraňovat nebezpečně nakloněný strom do Krasoňova, od půl páté už stromy při příjezdu jednotek na místo události přes komunikace ležely.

Problém se týkal celého pelhřimovského okresu, hasiči vyjížděli také do Kamenice nad Lipou, Janovic, Častrova, Želiva, Hojovic, na Bunku, do Kletečné, Mnichu a Zmišovic.

Likvidace vánočních stromků.
Stromky často končí mimo přistavené kontejnery

Podobná situace panovala také na Havlíčkobrodsku, kde mezi půl pátou a sedmou hodinou ranní odstraňovali hasiči spadlé stromy v Lípě, Dubí, Slavníči, Michalovicích, Rozsochatci, Dobré Vodě u Dolního Města, Tisu, Chotěboři, Pavlově a Pohledu, přičemž do Lípy a Dubí museli jet hasiči opakovaně.

V Horním Studenci u Ždírce nad Doubravou dokonce krátce před pátou hodinou narazilo do spadlého stromu auto.

Řidiči se s popadanými stromy setkali také na dalších místech Vysočiny. „Ve dvou případech padající stromy poškodily projíždějící vozidla,“ doplnila ranní zprávu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ilustrační foto
Chtěl mě zabít, tvrdí rybář o incidentu u řeky Sázavy

Ráno kolem půl páté spadl strom bezprostředně před projíždějící autobus u obce Horní Dubenky. „Událost se obešla bez zranění,“ upřesnila mluvčí. Na Jihlavsku zasahovali hasiči mezi půl pátou a sedmou hodinou ranní devětkrát.

K pádu stromu na osobní vozidlo došlo kolem půl sedmé na Novoměstsku o obce Sněžné směrem na Daňkovice. I tato událost se obešla bez zranění.