Opilá řidička srazila v neděli večer dva chodce mezi Telčí a Horní Myslovou na Jihlavsku. Dvaadvacetiletá žena na místě zemřela. O osm let starší muž bojuje v nemocnici o život.

„Jeho zdravotní stav je vážný a je ohrožen na životě. Pečují o něj lékaři na oddělení ARO,“ informovala včera dopoledne mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

Tragická nehoda se stala po nedělní dvaadvacáté hodině. Čtyřicetiletá řidička ve Škodě Octavii jela ve směru od Telče na Horní Myslovou, když s autem vjela na pravou krajnici, kde tou dobou šli oba chodci.

„Dechovou zkouškou policisté ženě naměřili 1,53 promile alkoholu v dechu,“ informovala jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Policie potvrdila, že chodci šli po nesprávné straně silnice. Podle informací Deníku jela řidička po méně frekventované silnici proto, že si byla vědoma, že je pod vlivem alkoholu a chtěla se tak vyhnout policejní kontrole.

Případ si převzali jihlavští kriminalisté, kteří zajistili auto opilé řidičky, aby ho nechali prozkoumat znalcem. Podle Jany Kroutilové zatím nebyla řidička obviněna. Za usmrcení z nedbalosti a řízení pod vlivem alkoholu jí hrozí až šest let vězení. Stíhána bude na svobodě.

Usmrcená dvaadvacetiletá žena byla přímo z Horní Myslové. Rodina je tragédií zdrcena. „Dozvěděl jsem se o tom od jejího bratra, který mne přišel požádat abychom jí v kostele zazvonili,“ řekl starosta obce Miroslav Nosek, který rodině vyjádřil upřímnou soustrast.

Zemřeli již dva lidé

Na Jihlavsku je to letos první nehoda, kdy opilý či zdrogovaný řidič zavinil smrtelnou dopravní nehodu. Na silnicích okresu se od začátku roku stalo třiatřicet nehod s účastí chodců. Dva zemřeli.

První smrtelná nehoda chodce se stala 15. června před pátou hodinou večer poblíž Štefánková náměstí v Jihlavě. Při couváním tam řidička srazila osmdesátiletou chodkyni, která na následky zranění po převozu do nemocnice zemřela. Dalších osm chodců utrpělo těžká zranění a dvacet vyvázlo s lehkými poraněními.

„Třináct nehod se stalo přímo na přechodu pro chodce,“ upozornila Jana Kroutilová.

Jen minulý týden přímo v krajském městě utrpěli po střetu s autem zranění čtyři chodci. Všichni šli po přechodu pro chodce. S těžkým zranění leží v nemocnici například osmadvacetiletý muž, kterého v pátek v Havlíčkově ulici srazila Škoda Octavia.