bezpečnostní počítačový expert Esetu Václav ZubrZdroj: EsetAť už se chystáte v létě k moři nebo za krásami domoviny, nejspíš se budete dělit o zážitky s přáteli, hledat na internetu informace o turistických cílech nebo platit online. Vyplatí se proto znát pravidla, jak tyto kroky dělat bezpečně.

Útočníci se obvykle pokoušejí získat z nepozorných výletníků osobní údaje nebo údaje o platebních kartách. Tato data lze totiž zpeněžit.

Nejbezpečnější je připojení k síti vlastního operátora. Je-li to možné, používejte tento způsob.

Myslete na ochranu

Pokud z jakéhokoliv důvodu vybíráte síť wifi, vyberte si tu, která má důvěryhodného poskytovatele. Takové sítě jsou zpravidla zabezpečené heslem.

Pokud v telefonu vidíte několik podobných sítí, neváhejte se personálu zeptat, která je oficiální. Obvykle se dá důvěřovat přístupu k internetu v hotelech a na úřadech.

Hacker - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Jak chránit svá data proti hackerům?

Proč je to důležité? Proto, že nezabezpečená síť útočníkovi umožňuje sledovat komunikaci a získat data, která odesíláte nebo stahujete.

Pokud plánujete používat sociální sítě nebo platit přes internetové bankovnictví, doporučuji předem si stáhnout oficiální aplikace. Ty vytvoří mezi vaším telefonem a serverem šifrované spojení.

Šachmat zloději

Jednoznačně doporučuji vybrat si rovněž spolehlivý antivirový program, a to i pro mobil. Ideálně takový, který obsahuje funkci „anti-theft“. Hodí se, pokud telefon ztratíte nebo jej někdo ukradne.

Tato služba umožňuje zjistit polohu zařízení na dálku a v krajním případě data vymazat. Sice přijdete o telefon, ale aspoň se nikdo nedostane k vašim fotografiím, e-mailům či kontaktům.

A pokud musíte na dovolené pracovat, požádejte zaměstnavatele o připojení VPN, což je zkratka za virtuální privátní síť. Podnikový technik vám ji instaluje do počítače předem. Služební data pak tečou bezpečně a bez rizika.