Předchozí
1 z 8
Další

Titul z mistrovství ve westernovém střílení nebyl určitě náhodný

S titulem mistra České republiky ve westernovém střílení křesadlovou pistolí se v červenci vracel z jihomoravského Mikulova Jaroslav Praveček. Ze všech koutů republiky se do Mikulova sjelo 88 vyznavačů westernového střílení, novodobí kovbojové se utkali ve zhruba patnácti kategoriích. „Přemožitele jsem nenašel ve střelbě s křesadlovou pistolí. S puškou už tak slavné nebylo, tam jsem se na stupně vítězů nevešel,“ připomíná letošní červencové výsledky úspěšný střelec.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Nebylo to náhodné, pětačtyřicetiletý Jaroslav Praveček, který žije v Pacově, má ke střelbě kladný vztah od klukovských let. „Začínal jsem samozřejmě se vzduchovkou. Zatímco řada kluků u ní i skončila, já jsem u střílení vytrval,“ říká Jaroslav.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Na první závody začal jezdit po vojně, z které se vrátil v roce 1993. Vzduchovku tehdy vyměnil za malorážku, na terče pořád mířil puškou. „První repliku perkusního revolveru jsem si pořídil v roce 1995. Tehdy mě začalo lákat westernové střílení, přesně takové jaké všichni známe z filmů, které přibližují dobu osidlování Divokého západu,“ vypráví Jaroslav Praveček.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Po nejrůznějších závodech, kde se využívá westernového střílení tak jezdí už bezmála čtvrtstoletí. „Časem jsem si k bubínkovému revolveru pořídil i pušku předovku. Tenhle způsob střílení je hodně akční, ale pořád se hodnotí v první řadě přesnost střelby, v tomto sportu je ale důležitá i rychlost nabíjení,“ připomíná muž, který je opravdovým znalcem střelby.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Vyučil se sice truhlářem, což je řemeslo, které se hodí pro řadu oborů, poté ale ještě vystudoval speciální odbornou školu v Uherském Brodě, takže se stal i obchodníkem se zbraněmi. „Nějakou dobu jsem se prodejem zbraní dokonce živil,“ dodává Jaroslav Praveček.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

A mezitím se dostával k dalším střeleckým disciplínám. Vyzkoušel si střelbu z brokovnice na asfaltové terče, což je dokonce disciplína olympijská. Potkat ho můžeme na střeleckých soutěžích ve standardních střeleckých disciplínách, druhým rokem nechybí na střelecké pistolové lize na střelnici v Košeticích, kde se střílí z klasické sportovní i velkorážné pistole.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

A určitě nepřekvapí, že se věnuje myslivosti, kde zase potřebuje jinou ze zbraní. „Myslivcem jsem přibližně sedmnáct let, příležitostí ulovit divoké prase nebo srnce nepohrdnu a chybět nemohu ani na mysliveckých honech. Ale do lesa se chodím hlavně odreagovat,“ povídá Jaroslav Praveček.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra

Rukama mu prošly desítky pistolí i pušek, pořád si nechává perkusní revolver, který si pořídil v roce 1995. Když ho bere na závody, nejspíš spojuje cestu se střeleckým souputníkem Pavlem Peštou z nedalekého Pelhřimova. „Pavel je už můj letitý střelecký parťák. Ale přátelské vztahy mám i s jinými sportovními střelci, na závodech panuje vždy hodně kamarádská atmosféra,“ dodává Jaroslav.

Jaroslav Praveček.Zdroj: Deník / Jiří Jíra