Předchozí
5 z 5
Další

„Pokud pomineme období dětských let, kdy jsem chtěl být pilotem, popelářem, astronautem nebo prezidentem, tak při výběru střední školy jsem se rozhodoval mezi kuchařem, pekařem a sládkem. A protože už v patnácti letech jsem měl rád pivo, tak jsem se rozhodl pro tuto profesi, která mě začala bavit a naplňovat,“ zavzpomínal Přemysl Chmelař. Dodal také, že vystudoval kvasnou technologii na Střední průmyslové škole potravinářských technologií v Podskalské.

Vrchní sládek Přemysl ChmelařZdroj: Deník / Denisa Šimanová

Pětadvacetiletý kamenický sládek ručí za kvalitu piva od počátku výroby až do stočení do obalů. Proto musí kontrolovat všechny vstupy do pivovaru a technologické procesy. „Z tohoto pohledu musím uznat, že mám velké štěstí na tým kolegů, který tu se mnou pracuje a svoji práci dělá svědomitě a s maximálním odhodláním. Přesto ve výrobním procesu trávím většinu pracovní doby přímo na varně, kde vařím pivo,“ prozradil milovník zlatavého moku pocházející z Kladna.

Vrchní sládek Přemysl ChmelařZdroj: Deník / Denisa Šimanová

Přemysl Chmelař má v Pivovaru Kamenice na starost také administrativu, která však patří k jeho méně příjemným povinnostem.V kamenickém pivovaru pracuje jako sládek od samotného vzniku pivovaru, a to od září 2017. Na pozici vrchního sládka se posunul v listopadu 2018.

Vrchní sládek Přemysl ChmelařZdroj: Deník / Denisa Šimanová

„K této práci jsem se dostal tak, že jsem byl osloven majitelem pivovaru Milanem Houškou, zda nemám zájem do kamenického pivovaru nastoupit. A jelikož mě zaujal koncept a potenciál tohoto pivovaru, nemohl jsem odmítnout,“ řekl Chmelař.

Vrchní sládek Přemysl ChmelařZdroj: Deník / Denisa Šimanová

V kamenickém pivovaru momentálně zrají novinky jako Baltic porter 18, New England IPA 14 a Double dry hopped IPA 14. „Co se týče našich pivních speciálů, není to tak, že bych vymyslel úplně nový pivní styl, ale stále vaříme nové speciály, kterými obohacujeme náš sortiment. Přibližně každý měsíc máme jeden až tři nové speciály v prodeji,“ poznamenal Chmelař.

Vrchní sládek Přemysl ChmelařZdroj: Deník / Denisa Šimanová