Můžete přiblížit pohnutky k pořádání Agrárního a potravinářského dne?

Oslavu pořádáme při příležitosti ukončení sezonních polních prací. Považujeme ji za jakési poděkování přírodě, dříve se to slavilo jako dožínky. Zároveň chceme připomenout zemědělskou prvovýrobu, že tady jsme, že pracujeme a máme i výsledky.

A jaké výsledky přinesla právě vrcholící sezona?

Letošek se jeví ve srovnání s předchozími roky lépe. Jednak vyšlo lépe počasí. Přestože i nám nadělalo letní sucho trochu starostí, na úrodě se to nakonec nepodepsalo. Radost máme především ze zpeněžení rostlinné produkce. Vzrůstá nejenom cena obilovin, nadějně to vypadá i s ostatními komoditami. Hodně dobře se letos prodávaly třeba brambory.

Vůbec jste nezmínil živočišnou výrobu. Toto odvětví vám radost nedělá?

Živočišný sektor prodělává určitou krizi, zejména pak produkce vepřového masa. Mohou za to především neustále dražší vstupní náklady, které se nepromítají do prodejní ceny. Rovněž platby za mléko bychom si představovali trochu jiné. Nehledě na to, že nám činí výrazné problémy jejich zpožďování. Zpátky k novodobým dožínkám. Program čítá nejméně deset bodů.

Jakým způsobem jste jej sestavovali?

Snažili jsme se, aby si každý vybral z programu to své. Kromě kulturní části ale může být zajímavé i představení samotných zemědělských prvovýrobců či firem, které nám dodávají techniku, hnojiva či pomáhají s finančním zajištěním výroby.

Na kterou část se vy osobně nejvíce těšíte? Máte představu o perspektivě agrárního dne?

Těžko tuto otázku zodpovědět. Hlavně si přeji, aby se oslava vydařila. Do budoucna bychom z ní rádi udělali tradici. Chceme přiblížit zemědělské odvětví zejména mladší generaci. Pokud se nápad osvědčí, mohli bychom v rámci tohoto Dne třeba otevřít veřejnosti i některé zemědělské podniky, aby lidé získali o naší práci lepší představu.